Джон Кери е най-слабият държавен секретар на САЩ от 50 г.

Джон Кери бе признат за най-лошия държавен секретар на САЩ за последните пет десетилетия, предаде „Интерфакс“.

Американското издание Форейн полиси е направило проучване сред 1615 специалисти по международни отношения в страната, които са определили най-добрия и най-лошия шеф на ръководител на външната политика на Вашингтон.

Изследователите са посочили за най-добър държавен секретар Хенри Кисинджър. Ръководителят на дипломацията на САЩ от 1973 до 1977 г. при управлението на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд е събрал 32,2% одобрение от анкетираните.

Кери от своя страна е получил едва 0,3 на сто положителни гласа. На второ място експертите са наредили държавния секретар Джеймс Бейкър, който оглавяваше американската дипломатическа централа от 1989 до 1992 г. по време на управлението на Джордж Буш Старши.

Бронзовият медал е присъден на първата жена външен министър на САЩ Мадлин Олбайт, която ръководеше Държавния департамент по време на втория мандат на Бил Клинтън (1997-2001 г). Съпругата на бившия американски президент Хилари Клънтън, която бе началник на външнополитическото ведомство по време на първия мандат на сегашния стопанин на Белия дом – Барак Обама (2009-2013 г.), също е влязла в класацията.

Основните проблеми на външната политика на САЩ, посочени от експертите, са климатичните промени, въоръжените конфликти в Близкия изток и икономическата криза.

Източник: http://www.novini.bg/