Дженифър Псаки се представи за „жертва на руската пропаганда”

Представителят на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки заяви пред журналисти, че е критикувана от руските медии заради позициите й по отношение на кризата в Украйна. Псаки заяви също, че е виждала в интернет нападки, насочени лично срещу нея. На думите на журналисти, че САЩ също неведнъж са си позволявали подобни резки изказвания по адрес на руснаците, Псаки отвърна, че тези два случая едва ли биха могли да бъдат сравнявани.

Според представителя на Държавния департамент, тя е „станала обект на атаки от страна на руската пропаганда”, като причината за това по нейно мнение се крие във факта, че „САЩ подкрепят силната демократична Украйна”, с която самата Псаки неотдавна се сравни.

Представителят на Държавния департамент заяви също, че е виждала в интернет нападки, насочени лично срещу нея. „Те са свързани преди всичко с дрехите, които нося, с техния цвят. Правят различни колажи, като залепват главата ми на всякакви фотографии. Трябва да попитам – така ли се държат великите държави на международната сцена”, заяви Псаки , цитирана от РИА Новости. Според нея, подобни нападки не отиват на богатата руска култура.

На забележка от страна на журналисти, че САЩ също си позволяват да критикуват позицията на Русия в Twitter, Псаки отвърна: „Аз мисля, че има огромна разлика между това да бъде изпратен сигнал за единство в подкрепа на Украйна, а ние именно с това се занимаваме и се гордеем с нашата кампания, и личните неверни нападки, с които се занимава руската пропаганда”.

На твърдението, че високопоставени американски чиновници също се изказват крайно рязко по адрес на руснаците, Псаки отговори отрицателно. „Не мисля, че има база за сравнение. Това е мнението ми”, заяви твърдо представителя на Държавния департамент.

Въпреки скептицизма си към руснаците, Псаки заяви, че няма намерение да върне шапката, която й бе подарена от руския външен министър Сергей Лавров.

Псаки получи широка известност благодарение на гръмките си изказвания относно кризата в Украйна. САЩ еднозначно подкрепяха силовата операция против привържениците на федерализацията в източната част на страната. Техните симпатии не се промениха, дори когато в резултат на военните действия започнаха да загиват мирни жители.

В края на май официалния представител на Държавния департамент изказа мнение, че силовата операция, провеждана от киевските власти не е решение на проблема чрез военни действия. Още повече, политикът напомни, че САЩ призовават за разрешаване на кризата в Украйна по мирен път.

Миналата седмица в някои руски блогове се появиха слухове за оставката на Псаки, които по-късно самата тя опроверга, като при това обвини „руската машина за пропаганда”, както и телевизия RT. „Независимо от предположенията на руската пропаганда, аз все още съм тук, както и силната демократична Украйна”, написа Псаки в Twitter. Съобщението бе съпроводено от тага #dontbelieveRT, което в превод означава „не вярвайте на RT”, макар в ефира на нарочената телевизия да не е била отразявана новина за уволнението на Псаки.