Десните партии във Франция възмутени от решението за „Мистрал“

Десните партии във Франция критикуваха решението на френското правителство да не достави на Русия хеликоптероносачите „Мистрал“, пише вестник Figaro, предаде РИА Новости.

По-рано президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Франсоа Оланд приеха решение за прекратяване на действието на договора за строителството и доставката на двата кораба тип „Мистрал“. Франция вече е превела средствата по договора и след връщането на руското оборудване, монтирано на „Мистрал“, ще може да се разпорежда с хеликоптероносачите.

„Ако Елисейският дворец е доволен от приключването на дългия спор около хеликоптероносачите „Мистрал“, който разваляше руско-френските отношения в продължение на дълги месеци, то много от френските депутати не споделят този ентусиазъм“, се казва в статията.

„Оланд отстъпи и Франция се подчини на САЩ и Европа. Това е ден на траур за това, което е останало от нашата национална независимост“, пише в Twitter депутатът от Националното събрание (долната камара на парламента) Тиери Мариани, който неотдавна посети Крим. Депутатът говори за „политически и дипломатически провал“, като отбелязва, че „доставката на „Мистрал“ по никакъв начин не би повлияла на ситуацията в Украйна, както и на бойните действия, които се водят там“.

Председателят на френската партия „Национален фронт“ Марин льо Пен счита, че „Франция сериозно се е дискредитирала“, подписвайки документа за разтрогване на сделката с Русия. „Официалното формализиране на разтрогването на сделката по (доставката – бел. ред.) на Русия на хеликоптероносачите тип „Мистрал“ е сериозна грешка на Франсоа Оланд и нанася сериозна щета върху репутацията на Франция“, се казва в официалното изявление на Марин льо Пен.

Същата позиция споделя и депутатът от Републиканската партия Ерик Сиоти, за когото отказът от доставката на корабите „Мистрал“ е „абсолютна грешка“. „Създава се впечатлението, че в тази работа президентът на Франция се е подчинил на диктата на САЩ“, каза Сиоти в ефира на Sud Radio.

Председателят на френската партия „Стани, Република” Никола Дюпон-Енян отбеляза „парадокса, възникнал, когато Франция отказа да достави „Мистрал“ на Русия, но в същото време се съгласи на продажбата на изтребители Rafale на Катар“.

„Отказът на Франция да изпълни задълженията си по договора подкопава доверието към нея на международната сцена… Нашият корабостроителен отрасъл е дискредитиран“, написа на страницата си във Facebook депутатът от Европарламента от Републиканската партия Надин Морано.