„Десен сектор” ще участва в парламентарните избори в Украйна

Радикалното националистическо движение „Десен сектор”, по-рано регистрирано като политическа партия, възнамерява да участва в парламентарните избори в Украйна, които ще се проведат на 26 октомври. Това заяви в ефира на телевизия „Интер” ръководителят на информационния отдел на партията Борислав Берьоза, предаде РИА Новости.

„Десен сектор” е украинско обединение на радикални националистически организации. През януари и февруари тази година бойците от движението участваха в сблъсъците с органите на реда и в превземането на административни сгради, а през април – в потушаването на протестите в източната част на страната. Москва нееднократно призовава Киев да обезоръжи незаконните въоръжени групировки, в това число и „Десен сектор”. По-рано прокуратурата на РФ предаде на Интерпол материали за международното издирване на лидера на движението Дмитрий Ярош, против когото в Русия бе образувано дело за призоваване към терористична дейност.

„Официално съобщавам, че партията „Десен сектор” ще участва в изборите”, заяви Берьоза. Той обяви три основни точки от програмата на партията, сред които са териториалната цялостност на страната, възстановяването на икономиката и правото на украинските граждани за притежаване на оръжие, към което „Десен сектор” по-рано нееднократно призоваваше.

През юли Берьоза заяви, че „Десен сектор” няма да участва в предсрочните избори. Според социологическо проучване в края на август, движението има минимални шансове да надвиши необходимия минимум от пет процента за влизане в парламента. Едва 0,9 процента от гражданите подкрепиха партията, според проучването.

Берьоза съобщи също, че движението не планира да се обедини с националистическата партия „Свобода”. През май Ярош заяви, че не изключва обединение с тази партия.