«Десен сектор» поиска оставката на министъра на украинското МВР

Убийството на националиста Музичко води до разкол в управляващата коалиция в Украйна

По думите на лидера на «Десен сектор» Дмитрий Ярош, убийството на координатора на движението Александър Музичко е потвърждение за «контрареволюционна дейност на МВР на Украйна», предаде «ИНТЕРФАКС».
«Ние не можем да наблюдаваме безучастно активната контрареволюционна дейност на украинското Министерство на вътрешните работи. Във връзка с това настояваме за незабавна оставка на министъра на МВР Арсен Аваков и задържане под стража на служителите от специалните части «Сокол», които са причастни към убийството на Музичко», заяви това на брифинга в Киев лидерът на ултранационалистическата партия «Десен сектор» Дмитрий Ярош непосредствено часове след убийството на националиста Сашко Билий (Музичко). По думите на Ярош, в последно време се наблюдава «контрареволюционно давление върху Майдан и на авангарда на нашата революция – «Десен сектор». Националистът отбеляза, че убийството на Музичко е потвърждение на това явление.
От своя страна, министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков заяви, че «Десен сектор» му отправя заплахи, но той «приема това като предизвикателство». Аваков обяви, че отношението му спрямо всеки, който нарушава обществения ред в Украйна, ще бъде достатъчно твърдо. «Ако някакви бандити заплашват министър, то аз приемам това предизвикателство, ще приема всякакъв род предизвикателства, защото това е моят дълг. И занапред позицията ми ще бъде достатъчно твърда по отношение на бандитите, към всички онези, които с оръжие в ръка нарушават обществения ред в страната», поясни министърът.
На уточняващият въпрос, дали именно «Десен сектор» нарича бандити, Аваков отговори: «Наричам бандити всеки, който се самопровъзгласява и се облича в различни дрехи, нека това да бъде и «Десен сектор» или самоотбраната на Майдан. Истинските патриоти охраняват границата на Украйна с оръжие в ръце и стоят там на блокпостовете, а онези които сноват из страната, мародерстват, пребиват хора, рушат предприятия и нещо повече – размахват нелегално оръжие… да, това са БАНДИТИ!», заяви министърът на украинското МВР.
Напомняме, в нощта срещу вторник на 25 март, националистът Александър Музичко е бил застрелян по време на спецоперация. Украинските специални части и представителите на органите на реда, елиминирали Музичко, който се опитал да бяга и пръв открил огън по командосите. Що се отнася до лидера на „Десен сектор”, Дмитрий Ярош, той е обявен за международно издирване.

По мнение на експертите, на лице е разколът между националистите от «Батьковщина», контролираща милицията и централните органи на властта под шапката на ЕС и водещи борба с радикалистите от «Десен сектор», който пък контролира Майдан и западните региони на страната. И този разкол ще се разраства според наближаването на 25 май, когато ще се проведат президентските избори в Украйна.