„Десен сектор“ насила превзе църква в Черкаска област

Екстремисти от неонацистката групировка „Десен сектор“ насилствено превзеха православен храм на Украинската Православна Църква на Московската Патриаршия (УПЦ на МП) в Черкаска област, съобщи официалният сайт на УПЦ.

„На 12 февруари след като бе отслужена Божествена Света Литургия, група хора в камуфлаж с нашивки „Десен сектор“ блокираха Кръстовъздвиженски храм в село Болшая Севастяновка (Христиновски район на Черкаска област)“, гласи съобщението на сайта на УПЦ на МП.

По информация на Украинската Православна Църква, това неправомерно превземане е предшествано т.нар. събрание, проведено от хора не живеещи в селото и без никакво отношение към църквата, като са прибягнали до откровено оскърбление по адрес на вярващите. Освен това, бойците от „Десен сектор“ насила избутаха от събранието протойерея Василий Миханчук, без да му предоставят възможност да изрази мнението си относно ситуацията.

УПЦ отбелязва, че организаторите на това събрание също така са заплашвали местния свещеник, принуждавайки го да премине на страната на разколническия “Киевски патриархат“.

След присвояването на храма радикалите охраняват църквата и не пускат в нея вярващите.

„Представители на селския съвет се отказали да предотвратяват незаконните действия на радикалите, с което допринесли за разпалването на още едно огнище в междурелигиозния конфликт“, подчертават от УПЦ.

По-рано синодът на УПЦ на МП съобщи, че националистите и разколниците са присвоили със сила 18 православни църкви в Киевска, Лвовска, Тернополска, Волинска и Ровенска области, пише РИА Новости.