„Десен сектор” вилнее в Одеса

Радикали от „Десен сектор” устроиха сбиване в Одеса. Ултраси от националистическото движение се опитали да атакуват казино, намиращо се на третия етаж на една от сградите на ул. „Дерибасовская” и „Екатерининская” в града, предаде телевизия „Звезда”.

Радикалите от „Десен сектор” са използвали травматично оръжие. Бойците се барикадирали на втория етаж на сградата, където започнали да обстрелват със сълзотворен газ. Докато пристигне полицията, на пода вече лежали окървавени хора.

В резултат от сблъсъците са пострадали най-малко четирима души, а един се намира в тежко състояние.

За да въдворят ред, на място пристигнали органи на реда и затворили игралната зала.

По-рано в централата на „Десен сектор“ в центъра на Одеса прогърмя мощен взрив, съобщи Газета.ру.

Експлозията е станала на централната улица „Коблевская“ 40. Според очевидци взривът е повредил фасадата на близките сгради и паркираните в близост автомобили.

Към момента няма данни за загинали в резултат от експлозията.

Припомняме, че „Десен сектор” е обединение на украинските радикални националистически организации. Движението обединява екстремистките групировки, приели участие в един от първите протести на Евромайдана през ноември 2013 г. Основната политическа цел на движението е създаването на национална украинска държава и национална революция.

В началото на 2015 г. руското министерство на правосъдието обяви „Десен сектор“ за незаконна организация, а Върховният съд на Русия призна групировката за екстремистка и забрани дейността й на територията на страната.