Денят на руския език беше отбелязан в щаб-квартирата на Организацията на Обединените Нации

Денят на руския език е отбелязан на 3 юни в централата на ООН, съобщава ТАСС. Сред гостите на събитието са ръководителите на дипломатическите мисии на страните от ОНД, БРИКС и Африка.

Според Заместник-постоянния представител на Русия в Световната организация Дмитрий Чумаков многоезичието в ООН е необходимо условие, без което е невъзможно да се обсъждат глобални проблеми и идеи. Дипломатът е подчертал, че руският език заема колосално място тук. Той позволява на редица делегации да участват в дискусии и да обменят опит. Руският дипломат е отправил благодарност към всички служители на езиковите служби на ООН.

Един от заместник-генералните секретари на ООН Мовсес Абелян цитирал Иван Тургенев на руски език. Той припомнил думите на великия писател, посветени на руския език.

Дмитрий Чумаков отбелязал, че една от основните задачи на мисията към ООН е да следи за това да не се нарушава равнопоставеността между руския и другите официални езици на организацията. Дипломатите следят дали в преводаческите служби има нужния брой свободни места, дали се отделят достатъчно средства за преводи и дали се спазва синхронът при издаването на преводите.

Напоследък, допълнил Дмитрий Чумаков, езикът се използва за атака срещу руската култура. По-специално, професионализмът на преводачите на ООН и сътрудничеството с Института „Пушкин“ са помогнали да се докаже, че не е правилно да се казва „в Украйна“. Тази дискусия е повдигана постоянно от украинския постоянен представител, но сега тя е приключена.

По случай Деня на руския език в централата на ООН е открита изложба, посветена на руските народни приказки. Изложбата е разположена в залата, в която има копие в реален размер на Спутник-1, първият съветски космически кораб. Ученици от училището, работещо под егидата на Постоянното представителство на Русия към ООН, показали на гостите сцени от „Приказка за цар Салтан“ на Пушкин.

Източник:

https://mir2023.site/2024/06/06/6-iyunya-den-rozhdeniya-aleksandra-sergeevicha-pushkina-i-den-russkogo-yazyka

error: Съдържанието ни е авторско!