Дениъл Макадамс: Украйна раздели Запада на два лагера

Украинската криза раздели Запада на два лагера, англо-саксонски и френско-германския, констатира американският политолог Дениъл Макадамс, директор на Института Рон Пол.

От едната страна са САЩ и Великобритания, които твърдят, че мирното решение на въпроса е невъзможно, а от друга са Германия и Франция, които се обявяват за дипломатически път в решаването на въпроса, обясни политологът в интервю за „Russia Today“.

Украинският конфликт обаче разцепва Запада още по-дълбоко. В момента не могат да съгласуват своите позиции по конфликта в Донбас не само САЩ и Евросъюза, но и отделни държави в ЕС. Между някога единните западни лидери ясно се очертава разделение на англосаксонски и френско-германски лагери. Втвърдява се риториката на британците, по-специално на военния министър Майкъл Фелън, докато германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се стремят максимално да смекчат положението, посочва политолог.

Според него дори балтийските държави започнаха да забелязват изопачаванията в изказванията срещу Русия от страна на Запада, който не може да даде заден ход за участието си в кризата.

Британският министър на отбраната заяви неотдавна, че Русия е по-опасна за Европа от групировката „Ислямска държава“. Той каза, че Русия всеки един момент може да атакува балтийските държави. Дори най-русофобските лидери на Прибалтика, военните министри на Латвия, и Естония, заявиха нещо от рода на „стига, отидохте твърде далеч“, смята Дениъл Макадамс.

До голяма степен позицията на Великобритания и особено на САЩ се обяснява с факта, че инициативата за последното мирно споразумение по Украйна принадлежеше на Русия, Германия и Франция. Раздразнен, че документът от Минск бе приет без негово участие, Вашингтон сега не може да излезе от операцията, който сам бе задействал. САЩ не могат да признаят, че са взели участие в нещо, което не е донесло обещаните резултати, изтъкна политологът.

Източник: temadaily.bg