Декларация на „Нормандската четворка“ от 12 февруари 2015

Декларация на „Нормандската четворка“ от 12 февруари 2015 за уреждане на ситуацията в Украйна.

на президента на Руската Федерация, президента на Украйна, президента на Френската Република и канцлера на Федерална република Германия в подкрепа на Комплекса от мерки за изпълнение на Минското споразумение, прието на 12 февруари 2015 г.

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин, президентът на Украйна Петро Порошенко, президентът на Френската Република Франсоа Оланд и канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел потвърждават пълно уважение към суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те са твърдо убедени в безалтернативността на изключително мирното урегулиране. Те са напълно готови да приемат всички възможни мерки както отделно, така и заедно за изпълнението на тези цели.

В този контекст лидерите одобряват Комплекс от мерки за изпълнението на Минското споразумение, прието и подписано в Минск на 12 февруари 2015 г. От всички, които са подписали и Минския протокол от 5 септември 2014 г. и Минския меморандум от 19 септември 2014 г. Лидерите ще дадат своя принос в този процес и ще използват своето влияние върху всяка от страните, за да способстват изпълнението на този Комплекс от мерки.

Германия и Франция ще окажат техническа подкрепа за възстановяването на сегмента на банковата система в засегнатите от конфликта райони например със създаването на международния механизъм за съдействие за осъществяване на социални плащания.

Лидерите споделят убеждението, че укрепването на сътрудничеството между Европейския съюз, Украйна и Русия ще способства урегулирането на кризата. С тези цели те ще поддържат продължаването на тристранните преговори между Европейския съюз, Украйна и Русия по въпросите за енергетиката с това да осъществят стъпки в развитието на „зимния газов пакет“.

Те също така поддържат тристранните преговори между Европейския съюз, Украйна и Русия с цел изработване на практическо решение на въпросите, предизвикващи безпокойството на Русия във връзка с изпълнението на Съглашението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз.

Лидерите са привлечени от идеята за създаване на общо хуманитарно и икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан на основата на пълно уважение на международното право и принципите на ОССЕ.

Лидерите ще продължат и занапред да изпълняват Минските споразумения. С тази цел те са се договорили за създаване на контролен механизъм в „нормандски формат“, който ще провежда срещи с регулярна периодичност на равнище висши длъжностни лица, представляващи министерствата на външните работи.