Декларация на Национално движение „Русофили”

Проект:

Само преди около седмица цяла България стана свидетел на нещо, невиждано в историята на прехода. След неделното посещение на трима американски сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън, премиерът Пламен Орешарски излезе пред медиите и обяви, че замразява за известно време проектът „Южен поток“. Изразената позиция бе повече от странна, защото часове преди визитата, представителите на властта твърдяха, че газопроводът е изключително важен за България проект и страната ни ще прояви характер в неговото отстояване. Нищо такова не се случи. Позорното в случая е, че „Южен поток“ бе прекратен след разговори с едно от най-висшите нива на американската политика – сенаторите. След този жест стана напълно ясно кой командва в България и кой се чувства всесилен да определя политиката на нашето правителство.
Демонстрацията на такава политическа арогантност от страна на една чужда държава ясно разкри, че България няма никакъв суверинитет, а дори и нещо повече – отказана й всяка възможност самичка да формулира националните си приоритети. Случилото се представлява политически позор и най-тъжното в ситуацията е, че повечето медии мълчат за този случай сякаш е нещо нормално чуждестранни емисари да се месят във вътрешните ни работи.
Намесата на САЩ по спирането на „Южен поток“ е брънка от вече очевиден план. Американците са на път да сложат ръка върху украинската газопреносна мрежа, а след това единствено и само „Южен поток“ може да разбие техният опит за контрол на газовите доставки за Европа. Това е класически случай на подлост, когато един егоистичен икономически интерес се представя като ценностен геополитически израз. Подобни случки са част от медийната подмяна на стойности на която всички сме свидетели в последните месеци. Най-лошото от всичко обаче, че българското правителство не успя да прояви характер и клекна пред свирепата икономическа воля на чужди интереси, които обаче не са в хармония с нашите собствени такива. Тук нямам битка на добро и зло, както се опитват да я представи свирепата медийна пропаганда. Очевидно е, че САЩ се опитват не да спасят ЕС, а да получат силна възможност за контрол върху Евросъюза. Точно заради това бяха пратени американските политкомисари у нас. Те трябваше със сила да наложат чуждия интерес и трагичното е, че успяха. Това показва, че истинската политическа битка в България за години напред няма да е точно на политически идеи, а за това поне малко страната ни да върне възможността за самостоятелна политика и политически елит, който не коленичи угоднически при първа възможност на новите си господари.
Наложеният насила американски интерес у нас е част от голямото пренареждане на света, което се случва пред очите ни. Съществена част от него е битката за Украйна, която в момента е удавена под тонове медийни спекулации и откровени интриги. Има мигове обаче, когато истината става съвсем ясна. Съвсем наскоро излезе новината, че украинският олигарх Игор Коломойски дава по 10 хиляди долара за убит руснак в Украйна. Коломойски обаче може да е сигурен, че никога няма да бъде посетен от американски сенатори и помолен да спре своето престъпно дело. Дори може да се снима с Джон Маккейн за плакат за светлото бъдеще на украинската демокрация. Проявата на такъв двоен стандарт е на път да разруши устоите на нормалното политическо бъдеще на света. Национално движение „Русофили“ се обявява остро срещу прекратяването на проекта „Южен поток“ и настоява истината за срещите на тримата сенатори с властта да бъде изяснена докрай. Настояваме и за позиция по отношения на зверствата в Украйна, защото България не може да си позволи да бъде част от ястребите, които със спокойна съвест наблюдават кръвопролитията и ги приемат за нещо нормално. На политическата подлост трябва да бъде сложен окончателен край!