Декларация на Национално Движение Русофили

Декларация

на  Национално Движение Русофили

Като поздравяваме народа на Крим за категоричния избор в полза на присъединяването на полуострова към Русия ние заявяваме нашата позиция:

Постоянни нарушители на международното право обвиняват в нарушаване на международното право. Ръководителите на ЕС и САЩ се опитват да представят своята атака срещу Русия като плод на принципи, но зле прикриват своето лицемерие, егоистични интереси и двойни стандарти.

Политическа власт, която не произтича от избори, е нелегитимна. Изключително авантюристична и опасна е подкрепата на власт, дошла без избори, недемократично. Нейното признаване и поощряване създава прецедент в най-новата история на Европа, който е с непредсказуеми последици.

Неофашизмът, ксенофобията и нетолерантността набират сили и скорост в Европа. Тяхното толериране е късогледство с изключително опасни последици за нашето общо европейско бъдеще. Ръководителите на ЕС и САЩ си затварят очите пред явните и агресивни прояви на неофашистки групи в Украйна.

Необходими са диалог, компромиси и баланс на интересите. Категорично сме против каквито и да е било санкции срещу Русия. Със санкции няма да бъде постигнато нищо за решаването на Украинската криза.

Сляпото подражание на агресивността спрямо Русия е в дълбоко противоречие както с цивилизационните  връзки между българския и руския народи, така и с дългосрочните интереси на нашата страна.

България ще допусне непростима грешка, ако не предприеме специални и енергични действия за защита на правата на българите в Украйна. Нашите сънародници се нуждаят и очакват тази подкрепа. Ние сме длъжни да им я дадем.

Русофобията в България е вредна за настоящето ни и опасна за бъдещето ни. Днешната Украинска криза, така както и напрежението между ЕС и САЩ от една страна и Русия от друга, се използват за небивала ескалация на русофобски внушения. Системната русофобия, налагана вече две десетилетия от мощни медии, политически партии и добре платени неправителствени организации, е антибългарска. Води се информационна война, която се опитва да ерозира съществуващите от векове културна привързаност и историческа признателност на българите към руския народ, тя руши устоите на нашата духовност и историческо самосъзнание.

Крайно време е да се разбере, че за напредъка на България огромно значение има развитието на българо-руските политически, икономически и културни взаимоотношения. Тяхното разгръщане и утвърждаване като стратегически в националната ни политика е от жизнено значение за българската нация и те трябва да бъдат неподвластни на геополитически сътресения и конюнктурни интереси.