Девети май – Празникът на Победата

Денят, в който преди 74 години бе сложен край на най-страшната и кървава война в историята на човечеството за поредна година бе отбелязан пред Паметника на Съветската армия. За да се преклонят пред подвига на героите, пред Паметника в София дойдоха представители на дипломатическия корпус, депутати, политици, общественици, представители на военно-патриотични и обществени организации, на творчески съюзи, руски съотечественици, делегация от Съвета на Федерацията на Руската федерация,  ветерани от Москва, поети от московската организация на Съюза на руските писатели, хиляди граждани. Внушителен бе и походът на българския „Безсмъртен полк“ начело със знамето на Победата, който тръгна от Паметника на Незнайния воин и се вля към множеството пред Паметника на Съветската армия.

В 10 часа Карина Смирнова и Венислав Емилов тържествено запалиха жертвения огън в чест на Победата.

         В словото си Н. Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България, по желание на множеството произнесе своето слово без превод. В него той призова да не забравяме войната, огромните жертви, които Русия дава за спасяването на човечеството, за да има мир. Подчерта не само подвига на Съветската армия, но и приноса на българските антифашисти в борбата срещу фашизма.

         В емоционалното си слово Снежана Тодорова, председател на Координационен съвет „България – Русия“ се обърна към всички честни хора, съпричастни с Деня на Победата, приканвайки да отдадем не само почит, но и да не забравяме цената за постигането ѝ. Тя изтъкна високия морален дух на руските войни, но и на хиляди знайни и незнайни герои от тила, обикновени хора и учени. Всички по своему допринесли за победния 9 май със съзнанието за бъдещето на човечеството.

         Венци и цветя на признателност бяха поднесени от:

         – посолствата на Руската федерация, Азербайджан, Армения,  Беларус, Венецуела, Германия, Казахстан, Куба, Палестина, Северна Македония, Сирия и др.

         – от г-н Явор Нотев, заместник-председател на Народното събрание, от Парламентарната група „БСП за България“ и Националния съвет на БСП,  Парламентарна група на Политическа партия „ВОЛЯ – българските родолюбци“, Георги Първанов, президент на България 2002–2012 г., ген. Ангел Марин, вицепрезидент на България 2002–2012 г., Областен управител на област София, Политическа партия „Атака“, Политическа партия АБВ, ГС на БСП, организациите, членове на Координационен съвет „България – Русия“, Представителството на Россотрудничество в България, участниците в Безсмъртния полк – България, Съюз на ветераните от войните на България, БАС, СОСЗР, СБП, СБЖ, БЧК, Отечествен съюз, много обществени и военно-патриотични организации, политически партии, граждани.

         Приветствие произнесе и Марина Дадикозян, председател на Координационния съвет на руските съотечественици в България, който заедно със Съюза на ветераните от войните на България и други военно-патриотични и обществени организации подготвиха шествието на „Безсмъртния полк“ не само в София, но и в много градове на страната.

Свои мисли и вълнения в стих пресъздаде председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Свои стихове прочете и руската поетеса Татьяна Аксенова.

         Координационният съвет „България – Русия“ и Фондация „Устойчиво развитие за България“ с председател Станка Шопова и тази година се погрижиха за празничното настроение на присъстващите с концерт от любими български и руски песни в изпълнение на Грета Ганчева, Раиса Полякова, Николай Манолов, хор „Планинарска песен“, Дмитрий Быстрий и Светлана Быстра, Надя Валентинова, вокален ансамбъл „Душата пее“ към Руски клуб – София. За тържественото отбелязване на 9 май допринесе и професионалното участие на водещите Красимира Събева и Николай Манолов. Възторжената публика с радост пя любими патриотични и руски песни  в чест на Деня на Победата.