Дворци и арени на Олимпиадата в Сочи

1. Адлер-Арена и Дворецът  на зимните спортове

Центърът за кънки-спорта Адлер-Арена е с капацитет 8000, а „Аисберг“ – 12000 зрители.  Адлер-Арена е проектиран във формата на къс лед със стени под ъгъл и триъгълни витражни прозорци. След Олимпиадата тук се планира да се разположи изложбен център. В архитектурата на Двореца на зимните спортове „Айсберг“ са замислени линии на фигуриста в движение. Смяната на леденото покритие от фигурното пързаляне за кънки-спорта отнема около 2 часа.

Олимпиадата в Сочи2

2. Кърлинг центърът

Кърлинг центърът побира 3000 зрители.  Архитектурата на „Леден куб“ със своите меки контури напомня на снаряд за кърлинг. Това е най-малкият обект на Олимпийския парк.

Олимпиадата в Сочи3

3. Големият леден дворец

Предназначен е за хокей .  Капацитетът му е  12000 зрители.  Големият леден дворец  по форма наподобява замръзнала капка вода. След Олимпиадата тук ще се провеждат спортни съревнования и концерти.

4. Шайба-Арена

Предназначена е за турнирите по хокей,  с капацитет 7000 зрители. По време на строителството на ледения дворец „Шайба“ в основата е била заложена символична шайба. Шайба-Арена се състои от сглобяеми модули, т.е. може да бъде разглобявана и да се транспортира в друг руски град след Олимпиадата.

Олимпиадата в Сочи6

5. Олимпийският стадион

На стадиона „Фишт“ се извършват церемониите по откриване и закриване  на Олимпийските игри.  Капацитетът му е  40 хиляди зрители.  Стадионът е наречен в чест на планината Фишт в западната част на Кавказкия хребет. Неговият архитектурен дизайн напомня знаменитите яйца на Фаберже. Архитектите са планирали открит стадион, но по-късно към проекта са добавили прозрачен пластмасов покрив, заради непредсказуемото сочинско време: проливен дъжд може да повреди осветителната и озвучаващата техника по време на церемониите.

6. Планинските обекти

Тук ще се проведат турнирите по ски, сноуборд и бобслей. На обектите в курорта Красная  Поляна ще се проведат съревнованията по скокове от трамплин, сноуборд, фриистайл, надбягвания, слалом, биатлон, бобслей, шейни, скелетон.  На най-големия от обектите в ски-курорта Роза Хутор  ще се провеждат турнирите  по сноуборд и фриистайл. Дължината на ски пистата е 1,2км и е с денивелация 213 метра.

Олимпиадата в Сочи8

 

Олимпиадата в Сочи7

Олимпиадата в Сочи9

Олимпиадата в Сочи5

Олимпиадата в Сочи4