Дворкович: Русия няма да произвежда продукти с ГМО

Правителството на Русия реши, че в страната няма да се произвеждат продукти с използване на ГМО, съобщи вицепремиерът Аркадий Дворкович.

„Що се отнася до генно-модифицираните организми,  взехме решение да се откажем от производството на продукти с ГМО”, каза Дворкович на пленарната сесия на форума „БиоКиров”, цитиран от РИА „Новости“, предаде „Руски дневник“

„Трябва да се прави ясна разлика между това решение, което ние няма да нарушаваме, и развитието на науката и разработките, които се използват в други сфери, включително в медицината и редица други отрасли. Това е сложна тема. Трябва да изясним това разграничение и на тази основа да формираме нормативната база”, добави той.

Агенцията припомня, че „Россельхознадзор” нееднократно е заявявал, че качеството на семената е в основата на продоволствената сигурност на Русия. Развитите страни имат твърди правила за контрол върху използването на семена. Ведомството отбелязва, че създаването, опитите и производството на семена на трансгенни  сортове селскостопански растения в света са монополизирани от редица транснационални корпорации, които могат да ограничават достъпа до данните за неблагоприятни последствия от тяхното широко прилагане.

В края на миналата година ръководителят на „Роспотребнадзор” Ана Попова заяви, че въведените от Русия ограничения на вноса на продукти от САЩ и ЕС е намалило делът на  съдържащите ГМО продукти на руския пазар.

През март 2014 година президентът на Русия Владимир Путин предложи руснаците да бъдат защитени от ГМО продукция. Според него, това може да се направи в рамките на СТО.

В края на април Държавната дума прие на първо четене правителствен законопроект, забраняващ отглеждането и разпространението на генно-инженерно модифицирани растения и животни.