Двама ветерани, русофили, рускоговорящи, ученици и граждани почетоха 9 май в Севлиево

„Войната, нещо страшно е“, това каза Петко Събев, ветеран от Втората световна война, днес на 96 години, и един от двамата ветерани, дошли на честването на Деня на Победата 9 май в Севлиево. Другият бе Съби Гичев, който носи на гърба си 98 години, но успя да стигне до Стената на славата в парк „Казармите“ и да остави букет карамфили за бойните си другари – онези, които не са имали неговия късмет да преживеят войната.

Петко Събев стигнал до Македония, където участвал във военни действия. „Който преживее веднъж война, помни я докато е жив“, казва дядо Петко.

За втора поредна година Общинско движение „Русофили” организира акцията „Безсмъртен полк”. Ученици от ОУ „Стефан Пешев“ и СУ „Васил Левски“ държаха в ръцете си портрети на загинали жители на община Севлиево в различни фази на Втората световна война. С портрети на свои близки в редиците на полка застанаха рускоговорящи наши съграждани. Венци и цветя пред Стената на славата поднесоха признателни севлиевци, представители на обществени организации и местната власт.

На 8 май на официално посещение в Севлиево беше секретар на Посолството на Русия в България Александър Сичов. Той положи венец на гроба на червеноармейците Николай Болдырев и Максим Щербин, погребани в стария гробищен парк на Севлиево. На събитието присъстваха граждани, членове на ОД „Русофили”, представители на руската диаспора в града. Цветя бяха поднесени от представители на местната администрация, председатели на партии и неправителствени организации, руски граждани.

По-късно Александър Сичов се срещна с представители на руската диаспора в Севлиево, както и с членове на ръководството на ОД „Русофили”.

Г-н Сичов бе посрещнат и в Община Севлиево от зам.-кмета Калина Георгиева и секретаря Румяна Дъчева. Те разказаха за успехите на Севлиево в различни сфери на стопанския, културния и обществения живот на града. Ръководствата на местната администрация и на ОД „Русофили” изразиха желание за побратимяване с руски град.

В края на своята визита Александър Сичов посети двете гробници и паметник на руски воини, загинали по време на Руско-турската освободителна война и погребани в двора на църквата „Св.Троица”.