Да се подготвим за Великден

Подготовката за Великден в Русия изисква да бъдат изпълнени определени ритуали, много от които религиозни, но по-голямата част от тях от фолклорната традиция.

Докато Коледа е най-големият празник на Запад, празнуван с интерес от религиозни и не толкова хора, руската православна традиция повелява Великден за главното събитие в годишния църковен календар. Това е най-важният религиозен празник в страната и третият най-зачитан празник като цяло в Русия, след Нова година и рождените дни.

Всъщност за по-голямата част от руснаците, празнуването на Великден не е толкова въпрос на вяра, колкото на национална идентичност.

По обичай се чисти къщата в четвъртък преди неделята на Великден. На „чистия четвъртък“, както го наричат, всички почистват домовете си, дори онези, които го правят веднъж годишно. На следващата сутрин много от домовете са изпълнени с аромата на тесто, което втасва, за да бъде пъхнато във фурната по-късно през деня. Тестото е за куличи – високи, цилиндрични великденски сладкиши.

Друга традиция е боядисването на яйца. Много хора все още събират обелки от лук за боядисването много преди първата пълна луна през пролетта, която, с много други фактори, определя датата на православния Великден всяка година. Те могат да не знаят защо руснаците боядисват яйца за Великден, но знаят точно колко обелки са нужни и колко време трябва да се варят яйцата, и как да им придадат правилния нюанс на ярко червеното.

Резултатът от публично проучване за честването на Великден, проведено от „Левада-център“, прилича повече на маркетингово проучване за производството на яйца, отколкото на проучване за религиозните обичаи. То разкрива, че 84% от руснаците ще отпразнуват празника като боядисат яйца и изпекат куличи. Общо 53 млн. яйца обикновено се продават в столицата в седмицата преди Великден и около 650 до 700 тона куличи се произвеждат от московските пекарни, според данни от Департамента за потребителски маркетинг и услуги.

Според християнската традиция яйцето е символ на нов живот, а трябва да е червено, защото това е цветът на христовата кръв, пролята за да изкупи греховете на света. Великденските яйца и куличи се носят в църквата в неделя сутринта, за да бъдат благословени.

Цялото това готвене е предизвикателство, защото нямате право да опитвате храната. Великият пост, 40-дневен период на въздържание преди Великден, по време на който православните вярващи се отказват от захарта, месото и млечните продукти, приключва в неделя сутринта след великденската служба. Великите пости са религиозен обичай, който не се спазва толкова стриктно, колкото боядисването на великденски яйца.

Сред 71% от хората, които се наричат православни християни, само 2% спазват Великите пости, 20% ги спазват „горе-долу“ и 80% просто не ги спазват, според проучване на „Левада-център“. Ходенето на специалната великденска литургия за отпразнуване на възкресението на Христос също не е много популярно. По-малко от 300 хил. московчани посетили църквите в града за великденската литургия през 2011 година. За град с население повече от 10 млн. това не е много.

Службата в църквата на Великден свършва около 3 часа сутринта, когато свещениците обявяват „Христос воскресе!“ и тълпата отговаря „Воистина воскресе!“. Това е най-радостният момент в православната година, която често е изпълнена с мъка. Затова не е изненада, че хората се поздравяват с целувки. Най-после се разрешава да се ядат яйца и куличи, защото първата храна, която се яде след постите, трябва да е благословена.

В неделя започва същинското празненство с маси, пълни с храна. Въпреки че храната може да бъде разнообразна, на всички руски трапези има пасха, традиционен сладък десерт, направен от извара и оформен като пирамида, и куличи. Онези, които досега са постили, могат спокойно да ядат колкото поискат и, разбира се, към тях ще се присъединят и онези, които не са постили, които също ядат колкото и каквото си поискат. Децата размятат яйца по великденската трапеза, чукат се с тях и се опитват да открият най-здравото. Никой не критикува поведението им и възрастните дори могат да се присъединят. Всички се чувстват като деца на Великден.

Източник: „Руски дневник“