Да купиш бутилка хубав алкохол: новогодишните предпочитания на руснаците

За новогодишните празници руснаците ще изпият 1,5 млрд. литра алкохол. Ако всички бутилки се наредят в непрекъсната верига, тя ще може 17 пъти да се навие по екватора около земното кълбо. Фаворитът за руснаците си остава шампанското. Продажбите му за последната година са нараснали със 130%.

Изглежда, че руснаците все повече отдават предпочитание на чуждестранния алкохол. Водката беше изместена от първото място в класацията от уискито. А в най-бързо нарастващият сегмент се превърна този на силния екзотичен алкохол. Миналата  година руснаците са изпили 50 млн. литра абсент, кашаса и други скъпи и нетипични за тези ширини питиета. Любителите на подобен алкохол са предимно състоятелни хора. Но по време на новогодишната нощ ценителите на марковото стават повече, обясни директорът на Центъра за изследване на федералния и регионален пазар на алкохол Вадим Дробиз.

„Кризата допълнително ограничава потреблението на тези стоки в Русия, защото значителна част от населението няма възможност да се приближи до красивия живот, да има хубава кола, жилище и т.н., но за нашите хора е типично, от време на време, да си купят бутилка алкохол от висок клас,  и да се почувстват като част от елита“, добавя Дробиз.

За новогодишни разходи руснаците заделят средно по около 300 евро, като половината сума отива за подаръци, 75 евро за празничната трапеза и малко за развлечения. Приблизително същият коледен бюджет имат и швейцарците и немците. А най-щедрите хора живеят в Ирландия. Там само за подаръци се харчат средно по 720 евро/ Коммерсантъ3906825t81hf08f