Да възродим онова, което още не сме унищожили

България иска да поднови пълноценното търговско-икономическо сътрудничество с Русия, каза на брифинг министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Според министъра, проблемите на сътрудничеството в енергийния сектор не бива да се отразяват върху другите сфери на икономиката. Общият стокооборот под влиянието на различните санкции през последните години е намалял с 15%. И сега главна задача е да се постараем да възстановим пълноценните контакти, подчерта Лукарски.

Той се обяви за възстановяване дейността на междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. България разчита да възстанови старата практика за провеждане на съвместни срещи. Поредното заседание на междуправителствената комисия е набелязано за пролетта в София.

Успоредно с това българската страна ще осигури провеждане на бизнес-форум с участието на руски предприемачи. Ще работим и върху разширяването на руския туристически поток, каза Лукарски, което, според него, е изключително важно за региона. Министърът изрази надежда, че 2015 година в търговско-икономическите ни отношения и в сферата на туризма в руска насока ще бъде успешна.

За съжаление, обаче, думите на някои наши влиятелни политици се разминават с делата, а плановете остават само на хартия, споделя депутатът на Народното Събрание Таско Ерменков:

На министър Лукарски не знам, какви са му истинските намерения, но си спомням, че в Библията беше казано: по делата им ще ги познаете. В тази връзка ще го кажа – когато в комисията се разглеждаше предложението на БСП по постепенно отменяне на санкциите срещу Русия, същите тези, които сега говорят за засилване на икономическите отношения с РФ, гласуваха против. Второто нещо, което не мога да си представя, как ще отделим енергийните проекти от търговско-икономическите отношения? Те да не са културни, случайно? Те трябва да са културни, но само като семантика на думата.

Програмата на нашето правителство по приоритетите е за книгата на рекордите на Гинес. И единствено подновяване спрямо Русия засяга културното сътрудничество. Ако трябва да сме реалисти, всеки разумно мислещ човек знае, че без да имаме добре развити взаимоотношения с РФ, трудно можем да говорим за многостранно развитие на държавата. Ако ги укрепваме само с ЕС, това няма да ни доведе до много добри резултати.

Затова винаги съм говорел, че България трябва да бъде онзи мост между Европа и Русия, който да създава възможности за взаимноизгодно сътрудничество между мощните икономики – европейската и руската, но, за съжаление, попаднахме в геополитически триъгълник: Европа-Русия-САЩ./ Гласът на Русия