Датата на изборите в ДНР и ЛНР в отделни райони може да се промени

Датата за извънредни местни избори в отделни райони на Донецка и Луганска област може да се промени, предаде ТАСС.

Това заяви президентът на Украйна Петро Порошенко в интервю за водещите украински телевизии. По думите му Киев не настоява за седми (декември) и е готов да внесе съответните промени. Важното е, както е посочено в Минския меморандум, че предсрочните местни избори трябва да преминат в съответствие със законодателството на Украйна. В противен случай не могат и няма да бъдат признати от нито един от участниците в консултациите в Минск.

Вчера влезе в сила законът за специалния ред на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област, който се въвежда за срок от три години. Съгласно документа в тези райони на 7 декември т. г. трябва да се състоят извънредни местни избори.

По-рано вчера премиерът на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че тя планира свои избори на 2 ноември и не възприема закона за специалния статут на Донбас. Председателят на Народния съвет на самопровъзгласената Луганска народна република Алексей Карякин заяви, че законът, подписан от президента на Украйна Петро Порошенко, е неприемлив за нея.