Дария Дмитриева: Дишам и живея с гимнастиката

Родена на 22 юни 1993г, Дария Дмитриева е една от най-добрите руски гимнастички. Тя се представи и на Олимпиадата в Лондон заедно с безспорната кралица на художествената гимнастика – Евгения Канаева. В Лондон Дмитриева се нареди непосредствено след Канаева и взе сребърен медал. Световна шампионка в многобоя през 2009 и 2010. А през 2010 печели още един сребърен и един златен медал на топка и лента. На Европейското първенство в Минск през 2011г. отново е златна медалистка в многобоя, а в състезанието с топка стига до третата позиция.

– Дария, промени ли се живота ти след Олимпийските игри или всичко е по старому?

– Да, разбира се, че се промени. Обръщат ми повече внимание и се отнасят с по-голямо уважение. Мога да кажа, че статусът ми се промени. Ние всички пораснахме много след Олимпиадата. От спортна гледна точка всичко е, както преди – работа, тренировки, съчетания.

– Разказват, че след приключване на състезанията празнувате и похапвате в трапезарията…

– Последният месец преди Олимпийските игри беше много труден за мен и нямах много време. Трябваше да отслабна, защото бях понатежала. Трябваше да се ограничавам в храненето си и с нетърпение очаквах края на Олимпиадата, когато ще мога да си позволя, каквото си поискам. А няколко дни преди състезанията, апетитът ми намаля. Закусвах толкова, че да имам сила, но не повече. И когато всичко приключи продължих в същия режим, защото организмът ми беше свикнал. Така половин месец след Олимпиадата, аз все още бях във форма и достатъчно слаба, но постепенно възстанових стария си режим на хранене и всичко си дойде на мястото.

–  Тогава откъде черпеше сили за толкова тежките тренировки и за толкова много съчетания?

– Всичко е в главите ни. Ние си поставяме някакви граници, а възможностите на човек са безгранични. Нужно е просто да се пренастроиш и да повярваш, че можеш. Всички от щаба – старши-треньорът, личната ми треньорка, лекарите направиха всичко по силите си, за да се чувстваме ние добре и да бъдем в идеална форма. Имахме цел и нямаше как да не я изпълним. Колкото беше тежък предолимпийският месец, толкова и бързо мина. В момента мога да си позволя всичко.

– Почивката ви след Олимпиадата беше кратка. Някои още не бяха започнали тренировки, а вие вече спечелихте няколко турнира. Как издържате и как успявате да се върнете в ритъма на работа?

–  Разбира се, че имахме почивка след Олимпиадата. Почивка, в която да се възстановим и постепенно да възвърнем формата си. Почивах цял месец, което лично на мен ми е предостатъчно. Реших, че няма да губя време, а ще започвам да тренирам и да правя нови съчетания. И до края на годината планирам да участвам във всички организирани състезания, дори и в демонстративните. Живея и дишам с гимнастиката,  ето защо нямах търпение възможно най-бързо да се върна в ритъма на тренировките, на работата, на новите съчетания. Ако си бях седяла вкъщи, никога нямаше да бъда това, което съм в момента и никога нямаше да се занимавам с гимнастика. А именно гимнастиката ми е дала всичко!

–  След Олимпиадата в Лондон много гимнастички прекратиха състезателната си кариера. Мислите ли да останете до Рио де Жанейро през 2016? 

– Засега за такова нещо не съм говорила. Пътят до Олимпийските игри беше много тежък и ми минаваха такива мисли през главата, но осъзнах, че това е моят живот и той ми харесва. Опитвам се да не мисля какво ще се случи в бъдещето. Времето ще покаже.

– Искаш ли да замениш сребърния медал от тази Олимпиада със златен от следващата?  

– Не мисля толкова далече. Мечтата ми е всеки ден да се събуждам жива и здрава.

– Евгения Канаева обяви своето отказване. Дария Кондакова все още мисли, но не е изключен вариантът и тя да напусне. Готови ли сте да поемете лидерската роля в руския национален отбор?

– Аз винаги съм готова. (Усмихва се.)

– В кого виждате конкуренция през новата година?

– Когато започне сезона, ще видим кой на какво е способен.

– За новия Олимпийски цикъл ще има промяна в правилата. Съчетанията, които представяте сега отговарят ли на промените или ще трябва да се попроменят?

– Не, ние достатъчно ги променихме. Акцентирахме на танцувалните стъпки, на пируетите и на по-голямата трудност в работата с уреда. Трудно е за обястнение. Това трябва да го видят съдиите, а зрителите – просто да се наслаждават и да изпитват удоволствие от нашите съчетания.

– Имахте демонстративни участия, където бяхте в ролята на певица. Можете ли да пеете?

– Да, мога.

– Имате ли любима вещ?

– Трудно ще определя, по-скоро според настроението ми.