Дарина Григорова: Заради политически покемони като Навални може да се подцени лявата вълна в Русия

Най-големите протести в Русия след 2011 и 2012 година, преминали под наслов срещу корупцията и проведени в 82 града, са имитация от различни варианти на протест, които целят популярност на Алексей Навални и нищо друго. Този прочит на руските протести направи за БНР доц. Дарина Григорова, преподавател по руска история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя подчерта, че Навални е много удобен за шум, за имитация на движение.

С корупция руснаците не можете да ги раздвижите, не можете да събудите ярост. Навални не беше подкрепен от нито една опозиционна партия, дори несистемна. Всички се бяха отдръпнали, посочи в анализа си доц. Григорова:

Едно от предположенията е, че Медведев е гръмоотвод, използван от Путин. Либералният Навални срещу либералния Медведев – защо не? Интересен спаринг, който ще създаде интрига за бъдещите президентски избори. Поведението на Медведев показва неадекватност на част от елита и това не остава незабелязано. Ако се разчита само на политически покемони като Навални, може да се подцени лявата вълна в Русия, защото тя тлее. Тя е в кръвта им.