Г – 77 иска Русия в редиците си

Страните от „Групата на 77-те“ – най-голяма международна организация на развиващите се държави в рамките на ООН, трябва да засилят сътрудничеството си с Русия. За това се застъпи боливийският президент Ево Моралес при откриването на срещата на „Групата на 77-те плюс Китай“ в град Санта Крус.

Според Моралес, Русия „е напълно привързана към целите на организацията“, като например премахването на глада в световен мащаб. Боливийският лидер подчерта, че с включването на Русия в „най-голямата международна организация на ООН“ ще се засили значително нейното влияние. Според него, в случай на такова обединение, тя може да се нарече „Групата на 77-те плюс Китай и Русия“.

Боливийският лидер отправи предложение към „Групата на 77-те“ за създаване на Институт по деколонизация и сътрудничество, който ще допринесе за изпълнението на целите на организацията.

В края на двудневната среща на 15 юни трябва да бъде приета декларация, която да послужи като ориентир за периода след 2015 година.

В началото на тази година Боливия пое временното председателство на „Групата на 77-те“. Решението за нейното образуване бе взето на срещата на министрите на развиващите се страни от Азия, Африка и Латинска Америка през 1964 година. Тогава броят на държавите-членки беше 77 и това даде нейното наименование. Към днешна дата броят на членовете й е достигнал 133.