Г-20: Путин и Обама говорят 90 мин за Сирия и Украйна

Преговорите на Кери и Лавров часове по-рано завършиха без резултат
Близо час и половина Барак Обама и Владимир Путин говориха за Сирия и Украйна, съобщиха световните агенции. Двамата имаха специална среща в понеделник в рамките на Г-20 в китайския град Ханчжоу, като в неделя няколко пъти имаха възможност за кратки срещи “на крак” в кулоарите на форума.Срещата започна с ръкостискане между двамата лидери. Тя бе по-дълга от планираното. “Говориха главно за Сирия и Украйна. После продължиха и на четири очи”, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той не съобщи подробности, освен че “срещата мина добре” и “работата ще продължи”. Според Обама пък разговорите са били открити, честни и делови. В тях взеха участие външните министри на двете страни Сергей Лавров и Джон Кери. След като те излезли, Обама и Путин продължили разговора насаме. Според американски медии лидерите на САЩ и Русия поръчали на екипите си да се срещнат отново възможно най-бързо, вероятно до седмица.
Часове преди Путин и Обама да се видят, темата за Сирия бе обсъдена между Кери и Лавров. Стана ясно, че те не са успели да се споразумеят и разногласията между тях продължават да са в сила. Постигането на договорка трябваше да доведе до спиране на огъня, за да може да бъде доставена хуманитарна помощ на страдащото цивилно население.Обама също заяви в кулоарите на срещата на Г-20 в неделя, че без отстъпки от страна на Москва няма как да се постигне прогрес. Според него основните противоречия засягат кой кои страни в конфликта поддържа и какво трябва да се направи, за да се постигне мир в Сирия.Освен с Путин, Барак Обама обсъди с френския си колега Франсоа Оланд и с германския канцлер Ангела Меркел засилващото се отново напрежение в Украйна.Междувременно стопанинът на Кремъл даде пространно интервю за американската агенция Блумбърг. Запитан с какво се занимават дъщерите му, Путин посочва, че те имат благородни занимания и че той няма право да им дава съвети за бъдещето, защото те са достатъчно възрастни хора. На въпрос дали ще се кандидатира и през 2018 г. , той отвръща, че още не е решил, но разкри, че приемникът му трябва да е “млад” и в същото време “зрял” човек.
Меркел: До седмици ще се разберем с Анкара за визите
 
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се надява ЕС и Турция да преодолеят различията си във връзка с либерализирането на визите за турските граждани. Според нея споразумение трябва да се постигне до няколко седмици.“Дискусиите с Европейската комисия са много интензивни”, коментира Меркел след среща с турския президент Реджеп Ердоган на Г-20 в Китай.Късно вечерта в неделя германската канцлерка се срещна и с руския президент Владимир Путин. “Струва ми се, че макар и късно, е добре, че имаме възможност да поговорим по някои проблеми от взаимен интерес, по чието решение работим усилено. Надявам се, че все още имаме сили”, заявил Путин.“Не се безпокойте, в Европа още е ден, затова съм бодра”, отвърнала Маркел и настояла да обсъдят положението в Украйна. Лебеди танцуват в истинско езеро на гала за лидеритеОфициална вечеря, последвана от атрактивно шоу на открито на брега на езеро посрещна в неделя вечерта лидерите на Г-20, предаде агенция Синхуа. Китайският президент Си Цзинпин, придружаван от красивата си съпруга Пън Лиюан, посрещаха и поздравяваха гостите на празненството.
Балерини танцуват в сцена от “Лебедово езеро” по време на галаспектакъла в чест на лидерите на Г-20.
 

Изпълнението бе върху платформа, закрепена само на сантиметри над повърхността на истинско езеро, като така се създаваше впечатление, че танцьорките стъпват по водата.На наздравицата по време на вечерята домакинът Си Цзинпин пожелал срещата на световните лидери да се превърне в мост за приятелство, сътрудничество и икономически растеж за в бъдеще.“Дошли сме тук с общото задължение да построим една иновативна, взаимно свързана, пълна с енергия и живот световна икономика и да постигнем нов солиден икономически растеж”, каза той, вдигайки чашата си.Спектакълът след вечерята бе дело на прочутия китайски режисьор Чжан Имоу. Той бе съставен от китайска класическа музика, традиционни песни и балет. На платформа само на сантиметри над Западното езеро балетистите изпълниха сцени от “Лебедово езеро”.

Източник: www.24chasa.bg