Гърция се съгласи за удължаване на европейските санкции срещу Русия

Гърция няма да се противопостави на удължаването на санкциите на Европейския съюз срещу Русия до края на 2015 г. Това съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на източници от германското правителство. Те уточнили, че тази договорка с Атина е постигната още през март и изразили увереност, че на срещата на лидерите на ЕС през Гърция няма да блокира продължаването на санкциите.

На 12 май Гърция погаси транша по кредитното си задължение от 750 млн. евро към Международния валутен фонд (МВФ), използвайки златния резерв на страната. Ден по-рано гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че финансовата ситуация е извънредна и до седмици страната може да изпадне в неплатежоспособност. Общата сума на задълженията на Гърция към кредиторите е 320 млрд. евро, пише „Интерфакс“.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас посети Москва от 7 до 9 април. Руски медии припомнят, че това е станало по негова инициатива и е имало предварителни очаквания той да помоли президента Владимир Путин за финансова помощ и частична отмяна на ембаргото, което Русия наложи спрямо вноса от западните страни. След преговорите Путин допусна възможността за междудържавни кредити в рамките на сътрудничеството между Русия и Гърция. Той обаче подчерта, че Атина не се е обръщала за финансова помощ към Москва.

През юни изтича срокът на санкциите, които ЕС въведе спрямо Русия заради анексирането на Крим и руската намеса в Украйна. Към момента срещу страната действат икономически санкции от страна на САЩ, ЕС, Норвегия, Япония, Австралия и Канада. Мерките обхващат банковия сектор, петролната и отбранителната индустрия.