Гръцкият министър на отбраната: Руският Су-24 е свален над Сирия

Руският бомбардировач Су-24 е бил свален над Сирия, в противен случай НАТО би задействала член 5-ти от Устава за съвместна отбрана, заяви гръцкият министър на отбраната Панос Каменос в интервю за телевизия Mega, предаде РИА Новости.

„Този факт се признава и от Турция, която, ако всичко бе по друг начин, би поискала активиране на член 5-ти от Устава на НАТО като подложена на нападение държава-членка на алианса“, заяви Каменос.

По думите му, той не може да поеме отговорността да говори за това, дали руският самолет е бил свален нарочно или случайно. „Решението за сваляне на самолети приема командването на място“, каза министърът.

„Но още по-сериозно стана с убийството на руския пилот от „Сивите вълци“, подчерта Каменос.

Той отбеляза, че на последния съвет на постоянните представители на НАТО различни страни – „особено бившите комунистически“ – са говорили за проблеми в северното крило на НАТО, опасявайки се от ракетно нападение, докато Гърция твърди, че проблемите са в южното крило на алианса.

Каменос разказа и за търговията с наркотици и петрол в региона.

Засягайки отново темата за инцидента със Су-24, гръцкият министър добави: „Ако Русия бе нарушила турското въздушно пространство, бихме застанали на страната на Турция“. „Гърция е член на НАТО и ЕС. Ние не бихме застанали на страната на Русия в случай на нарушение“, каза той.

Каменос подчерта, че международната общност трябва да осъди и нарушенията на гръцкото въздушно пространство от турските изтребители. „Добре би било турците да седят, а не да нарушават…“, каза той.

Гръцкият министър не вярва, че Турция ще вземе участие в борбата срещу ИД, тъй като страната се „ислямизира“.