Гръцката полиция започна депортирането на мигрантите по границата с Македония

Гръцката полиция започна да депортира стотици мигранти, струпани на границата с Македония, съобщи Ройтерс. Около 1200 души, най-вече от Пакистан, Мароко и Иран са заседнали край северното гръцко село Идомени, като настояват да влязат в Македония по пътя си към Западна и Северна Европа.

От няколко седмици насам страните по балканския маршрут спряха да допускат мигранти от страни, в които няма военен конфликт. Македония издигна и телена ограда по границата, като планува да я разшири до 40 километра. Недопусканите блокираха движението по влаковата линия между двете страни, както и преминаването на бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан, които биват допускани от властите.

Планът на гръцките власти е да настанят мигрантите в бежански центрове, а в последствие да ги изпратят към родните им страни. През последните две седмици на гръцко-македонската граница избухнаха многобройни сблъсъци между спрените мигранти и македонската полиция. Миналата седмица един мароканец почина, след като се бе качил върху спрян вагон и беше ударен от ток. Миналата седмица Гърция изиска допълнителна помощ от ЕС за справяне с миграционната вълна.

Повече от 600 000 души са влезли в страната тази година, като предприемат опасното плаване от Турция до гръцките острови в Егейско море. Над 3000 се удавиха, като само в последните 48 часа морето погълна над 20 души, сред които 10 деца.

Източник: БГНЕС.