Гръмките мачовски приказки са единственото оръжие на Обама срещу Путин

В последно време Барак Обама се чувства толкова уверен, че дава вид на много по-брутален от Владимир Путин. Затова неговият говорител иронично разгада езика на тялото на руския лидер, а представя американския президент в най-благоприятна светлина, пише Майкъл Гудуин в „New York Post“, съобщава Поглед Инфо.

Въпреки това, „гръмките мачовски речи“ няма да скрият факта, че Путин отново победи Обама в Сирия. Изглежда американският лидер с точност, но наобратно следва завета на Рузвелт: „Говори меко, но носи със себе си голяма тояга“, превръщайки света в много по-опасно място.

Не е изненада, че Барак Обама, окрилен от неотдавнашните успехи във външната и вътрешната политика се чувства толкова „самоуверено“. Той и с папа Франциск се срещна успешно и с китайския лидер Си Цзинпин подписа договор за кибербезопасност. И всичко доведе до това, че говорителят на американския президент реши да опише началника си като много повече „суров мъж“, отколкото самият Путин, пише Майкъл Гудуин в „New York Post“.

В „смехотворния опит да намали геополитическото триене до мащаба на случващото се на детската площадка“, представителят на Барак Обама, Джош Ърнест, заяви, че информацията, че уж американският президент помолил за среща с Владимир Путин, е „абсолютно невярна“. В крайна сметка руският лидер „отчаяно“ е закопнял за среща с американския си колега, настоя говорителят. И Обама благоволи да се срещне с Путин в понеделник.

Освен това, Ърнест направи още една нападка срещу руския президент. Утвърждавайки се като „експерт по езика на тялото“, представителят на Барак Обама коментира поведението на Путин на срещата с израелския премиер Бенямин Нетаняху, по време на която руският лидер заемаше „вече познатите на всички небрежни пози“ и седеше с широко раздалечени крака, „за да се създаде съответното впечатление“.

Няма съмнение, че Кремъл се страхува, а Путин трепери; а Барак Обама е ядосан на Путин и иска целия свят да разбере за това, иронизира авторът. На руския президент му е известно това-онова: всички тези „мачовски речи“ – са единственото оръжие, към което е готов да се прибегне Барак Обама, затова изпрати своето момче вестоносец, за да нанесе удар. „По такъв начин може би медиите няма да забележат как Путин отново изкусно надхитри и победи Обама в Сирия“, пише журналистът.

Авторът смята, че по време на обсъждането на иранската ядрена програма, Белият дом не е знаел за „тайната сделка“ между Иран и Русия, в която те се договориха да работят заедно, за да защитят сирийския „главорез“ Башар Асад, създавайки истинска „ост на злото“ в един от най-опасните региони на земятаа. Въпреки, че Иран и Русия винаги са подкрепяли сирийския лидер, чак в последните дни на преговорите за иранската ядрена програма решиха да обединят усилията си, според Гудуин.

Ето защо тогава в Москва със „загадъчна“ визита пристигна иранският генерал Касем Сюлеймани, на който му бе забранено да напускат страната заради подозрения за връзки с терористите. „Но Путин не е такъв човек, че такива неща като тероризма, да развалят плановете му за разширяване на руската сфера на влияние“, пише авторът. Така че скоро след посещението на Сюлеймани руския лидер започна активно военно присъствие в Сирия.

По този начин Русия, Иран и Сирия установиха тристранно военно сътрудничество в региона. И някои от тези сили, несъмнено, ще се борят с ИД, останалите ще изпратят оръжието си на сирийските бунтовници, вероятно подкрепяни от САЩ, които с неголеми успехи харчат милиони долари за това.

Дейностите на Русия в Сирия на фона на „окупацията на Източна Украйна“ и „анексирането“ на Крим, показват „колко малко Путин се страхува или зачита Обама“, казва Гудуин. На свой ред, със своите детински злобни насмешки президентът на САЩ демонстрира слабост.

Ако има някакъв „прогрес“ по време на среща в понеделник, то той ще е само в една посока: САЩ ще се придвижат с една крачка по-близо до признаването на властта на Асад – след гръмките искания на Обама за оставката на сирийския лидер и след като той използва химическо оръжие върху своето население, създавайки хаос, който достигна даже до Европа.

Теодор Рузвелт казваше: „Говори меко, но носи със себе си голяма тояга“. Изглежда Обама прави всичко наобратно, и „сега светът стана къде по-опасен“, заключава журналистът.

Източник: Руски Дневник.