Грушко: В Украйна няма никаква руска военна активност

В Украйна няма никаква руска военна активност и за регулирането на кризата в тази страна е необходимо изпълняването на политическата част от Минските споразумения. Това заяви в сряда постоянният представител на РФ в Северноатлантическия алианс Александър Грушко след заседание на Съвета Русия-НАТО, предаде РИА Новости.

„Преди всичко е необходимо да се премине към политическо регулиране въз основа на Минските споразумения. Това е един от въпросите, които бяха обсъдени“, каза той.

Грушко добави, че за тази цел съществуват различни механизми, включително и „нормандската четворка“, контактната група и механизмите на ОССЕ. „Решението на украинската криза зависи от способността на киевските власти да изпълнят стъпките, които бяха набелязани“, посочи дипломатът.

„Във всеки случай в Украйна няма никаква руска военна активност“, подчерта Грушко.

Той отбеляза, че на заседанието на Съвета Русия-НАТО руската страна е изразила безпокойството си във връзка със ситуацията в Донбас, където се регистрира увеличаване на обстрелите от страна на Въоръжените сили на Украйна.

„Ние изразихме безпокойството си във връзка с продължаващото влошаване на ситуацията в Югоизточна Украйна. Ние сме свидетели не само на продължаващите случаи на нарушаване на примирието, но и на увеличаване на обстрелите, най-вече от страна на Украйна“, каза Грушко.

Той добави, че най-много случаи на обстрел са регистрирани на територията на Донецк и Луганск, което свидетелства за отговорността на Украйна.