Грушко: Русия е отворена за диалог с НАТО

Русия е отворена за провеждането на ново заседание на Съвета Русия-НАТО, но риториката на алианса за „сдържане“ на Русия не спомага за създаването на атмосфера за диалог. Това заяви постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко, коментирайки изказването на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг за предстоящото обсъждане между външните министри на страните в НАТО в четвъртък на възможното провеждане на нова среща на Съвета Русия-НАТО, предаде ТАСС.

„Русия е отворена за диалог. Това в пълна степен се отнася и за Съвета Русия-НАТО, който бе създаден като канал за общуване. Разбира се, желателно е заседанията на съвета да носят добавена стойност, още повече, че на последната среща на 20 април между нас се състоя задълбочен обмен на мнения по ключовите въпроси и предизвикателства пред сигурността“, каза Грушко.

„До момента усилващата се риторика относно необходимостта от по-нататъшно укрепване на източния фланг с цел „сдържане“ на Русия не спомага за създаването на надлежна атмосфера за сериозен разговор. Ще видим какви решения ще бъдат приети след срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО“, отбеляза Грушко.