Грушко: НАТО използва конфликта в Украйна, за да оправдае съществуването си

Конфликтът в Украйна беше използван от НАТО, за да оправдае съществуването на алианса, каза постоянният представител на Русия в организацията Александър Грушко, предаде „Руски дневник“.

„НАТО започна да губи смисъла на предназначението си в новите условия за сигурност, когато няма голям враг. Събитията в Украйна бяха използвани за това, за да изтеглят НАТО от перспективите на политическото небитие и отново да го поставят в центъра на Европейската трансатлантическа програма“, каза Грушко в интервю за телевизионния канал „Русия 24“, съобщи ТАСС.

Според руския постоянен посланик „САЩ по този начин се опитват да създадат съюзниците си в редица. Това е още един начин за обединение на Европа около САЩ“.

Постоянният представител смята, че проектирането на силите в Русия и на източните й граници води до рухване на всички представи за изграждането на съвместна система за сигурност, основана на сътрудничество, а не на конфронтация.

„В момента ние се намираме в положение (имам предвид цялата евроатлантическа общност), когато значително се увеличават рисковете от връщане към схемите на Студената война, засега няма индикация за това, че НАТО ще промени курса си“, каза Грушко.

В понеделник украинското МВнР съобщи за откриването на офис на НАТО в Киев.

На 3 септември говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че присъствието на американски военни в Украйна нарушава Минското споразумение.

В същия ден командващият Шести флот на ВМС на САЩ вицеадмирал Джеймс Фого каза, че военноморските сили на САЩ се опитват да се поддържат почти постоянно присъствие в Черно море.

На 31 август в Украйна започнаха многонационалните военни учения Sea Breeze 2015 г. с участието на страните от НАТО. Беше съобщено, че през тази година ученията Sea Breeze са най-мащабните за цялата си историята, в които ще вземат участие до 2500 военнослужещи от различни страни.