Грушко: Москва ще отговори адекватно на действията на НАТО

Москва ще бъде принудена да отговори на действията на Северноатлантическия алианс, заяви постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко в интервю за телевизия „Россия 24“, предаде ТАСС.

„Няма никакво равновесие на силите във вида, в който съществуваше преди началото на тези натовски приготовления“, каза Грушко, коментирайки резултатите от срещата на върха на алианса във Варшава и новите учения на НАТО.

„НАТО трябва да балансира, да предприеме някакви балансиращи стъпки“, каза той.

„В алианса трябва да осъзнават, че цялата операция за балансиране ще доведе до това, че ние ще създаваме баланса, който съществуваше преди натовските опити за създаване на контра-потенциал на границите, които станаха сега вече граници на НАТО“, подчерта постоянният представител на РФ, като отбеляза, че страните, където се предполага разполагането на батальоните на алианса, в частност Полша, никога не са били част от военното планиране на Русия.

Грушко добави, че във връзка с разполагането на батальоните на НАТО в балтийските републики и Полша Москва ще предприеме мерки за гарантиране на собствената си сигурност.

„Еднозначно, разполагането на четирите батальона на НАТО е стъпка, вписваща се тази военно-политическа, дори геополитическа линия на алианса. Това ще изисква от нас съответните усилия за гарантиране на сигурността ни“, каза още Грушко.

Решението на срещата на върха във Варшава за разполагане в Прибалтика на четири батальона на алианса не съответства на Основополагащия акт Русия-НАТО, заяви постоянният представител на РФ в алианса.

„Всъщност не съответстват всички тези решения (на Основополагащия акт Русия-НАТО). Става дума за значителна промяна на военно-политическата обстановка. Няма никакво равновесие на силите, както беше преди всички тези приготовления на НАТО“, каза той.

Европейските страни-членки на НАТО трябва да осъзнаят безсмислеността на подхода към Русия като към военен противник, отбеляза Грушко.

„Опитват се да ни въвлекат в схеми от времето на Студената война. На нас това изобщо не ни трябва. Ако това е нужно на НАТО, то това е голям въпрос. Европейците в крайна сметка трябва да осъзнаят, че да имат Русия в качеството на потенциален противник в смисъла на поддържане на военните потенциали е път, който не води до никъде“, каза той.

Според постоянния представител на РФ в НАТО, нормализирането на отношенията между Русия и Турция е позволило на представителите на НАТО да се успокоят.

„Струва ми се, че мнозина в НАТО въздъхнаха с облекчение, тъй като това, което бе направено от турската страна не само сериозно изостри отношенията между Русия и Турция, но и постави в сложна ситуация самия алианс“, каза Грушко.