Грушко: Декларацията за сътрудничество между ЕС и НАТО е „патерица“ за Европейския съюз

Приетата във Варшава декларация ЕС – НАТО за сътрудничество се превърна в „патерица“ за Европейския съюз след решението на Великобритания за излизане от него, заяви постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко, предаде „Интерфакс“.

„Трябва да се отбележи, че беше приета декларация ЕС – НАТО за сътрудничество. Очевидно е, че във Варшава беше поставена патерица на ЕС, след като Камерън извърши операция по ампутация на част от Европейския съюз“, коментира Грушко.

„Сега ЕС и НАТО ще обединят усилията си в борбата с хибридните заплахи… заедно ще работят в сферата на стратегическите комуникации. На западен език така се превежда контрапропагандата и агитацията“, допълни руският дипломат.

„В светлината на общите заплахи, с които ние сега се сблъскваме, трябва да увеличим нашите усилия и са ни необходими нови пътища за съвместна работа и ново ниво на целеустременост, доколкото сигурността ни е взаимосвързана, доколкото заедно можем да мобилизираме широк набор от инструменти в отговор на предизвикателствата, с които се сблъскваме, доколкото ние сме длъжни максимално ефективно да използваме тези ресурси“, се казва в декларацията подписана в петък от ръководителите на ЕС и генералния секретар на НАТО.