Грузински архиерей: Основният проблем на Украйна е липсата на вярата

Архиереят на Грузинската православна църква митрополит Ахалкалакски и Кумурдойски Николай (Пачуашвили) в интервю за РИА новости нарече събитията в Украйна, като общочовешка трагедия.

Свещеникът изрази увереност, че основният проблем на съвременния свят, в това число и в Украйна е липсата на истинската религиозност.

„Това, което се случва днес в Украйна мога да нарека само с едно име – братоубийствена война. Ние също преживяхме и продължаваме да преживяваме нейната тежест, както на ниво междудържавни конфликти, политически процеси, така и на ниво общограждански и битови прояви. До ден днешен в обществото ни съществуват примери, когато членове на едно семейство с различни политически убеждения, с напрежение, недоверие и дори едва ли не с вражда се отнасят един към друг. За съжаление това е обща човешка беда. А най-големият проблем се състои в това, че при хората днес липсва вярата. Щеше да бъде правилно да се гледа на всичко случващо се от позицията на своето вероизповедание. Ако при нас православните имат християнска любов и бъдем уверени в своето вероизповедание, то всеки конфликт  може да бъде потушен”, отбеляза грузинският архиерей.

Отдалечаването от религията и каноническата вяра на свой ред, според митрополит Николай, поражда разни разцепления. И в Украйна, където днес действат три православни структури, само една от които – Украинската православна църква на Московската Патриаршия е призната от всички православни църкви в света и представлява ярък пример за това.

„Основният проблем е в нерелигиозността на голямо количество съвременни хора. Именно от това се пораждат разколи, като първата причина за тях е гордостта. Та нали спрямо тълкуванията на светите отци, в частност на Св. Игнати Брянчанинов – разколът и ереста по смисъла си са „грехове на ума”. И както на всеки грях съответства някакво вътрешно разположение, така на разкола и ереста съответства ожесточението на сърцето”, подчерта свещенослужителят. Той изрази увереност, че за преодоляване на разкола е необходима борба не с разколници, а „за собствената си вяра” – да бъдем „по-православни”.

„В Грузия постоянно се молят за православните християни в Украйна, подкрепят ги и с вълнение следят за съдбите на православните свещеници, на които се налага да изпълняват своя дълг и служба в толкова нелека ситуация. Още повече, че самата православна църква в Грузия преди време е преживяла нещо подобно”, поясни митрополит Николай.