Гросмайстор Анатоли Карпов гостува на шахматен турнир в Стара Загора

Световният шампион по шахмат Анатоли Карпов ще посети Стара Загора и ще открие XI-я турнир по шахмат за деца „Тракийско конче“, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Децата шахматисти от едноименния старозагорския клуб с вълнение очакват и се подготвят за срещата си с именития спортист, съобщи Таня Михайлова от Народно читалище „Георги Бакалов 1933“, което заедно с Община Стара Загора е организатор на турнира. Откриването е на 17 юни 2017 г. от 10.00 ч. в общинската спортна зала „Иван Вазов“. До момента за участие в турнира са се записали над 120 деца от Стара Загора, Свиленград, Пловдив, Казанлък, Раднево и др. Ще участват деца и от другия старозагорски клуб „Траяна“.

Класираните на първите три места ще получат парични награди и медали, а останалите – грамоти.
Програмата на гросмайстора в Стара Загора включва среща с любители шахматисти в парк „Пети октомври“ в 11.00 ч., посещение на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ и други забележителности на града.

Анатоли Карпов е 12-тият световен шампион по шахмат. Печели титлата в полуфинален мач срещу Виктор Корчной, тъй като световният шампион Боби Фишер не защитава титлата си. Остава в историята с невероятните си сблъсъци с Гари Каспаров, които след над 100 партии са с лек превес за Каспаров. Велик майстор на позиционната борба, ендшпилите и най-вече профилактиката и разгадаване замислите на противника. С голям принос за превръщане на шаха в професионален спорт. Роден на 23 май 1951г. в Русия, световен шампион от 1975 до 1985 г., Карпов е спечелил над 150 турнира.