Греф: Ерата на петрола приключи

Петролният век приключи, счита ръководителят на една от най-големите банки в Русия Сбербанк, бивш министър на икономическото развитие Герман Греф: Китай, най-големият потребител на въглеводороди, с бързи темпове създава алтернативни източници на енергия.

По думите на Греф през близките години Китай ще увеличи мощността на електроцентралите, работещи с възобновяеми енергийни източници, до 560 гигавата. “Това е 2,5 пъти повече, отколкото общата инсталирана мощност в Русия”, каза ръководителят на Сбербанк по време на „Гайдаровския форум“ през 2016 година в РАНХиГС (Руската академия за народно стопанство и държавна служба към президента на Руската федерация).

Според данни за началото на декември 2015 година общата мощност на единната енергийна система в Русия съставяла около 235 гигавата. Общата мощност на китайската енергийна система за началото на миналата година надвишавала 1300 гигавата.

“Най-близката прогноза е, че Китай с онези темпове, с които създава алтернативна енергетика, ще използва около 45% по-малко традиционни източници на енергия. Става дума за нашите въглища, които разработваме и доставяме в големи количества. Ние продължаваме да инвестираме във въглищата, предназначени за китайския пазар. И във въглеводородите”, каза Греф.

“Може да се каже, че тази епоха е останала в миналото. Днес със сигурност можем да твърдим, че каменната ера приключи, но не защото са свършили камъните, същото можем да кажем и за ерата на петрола. Тя ще продължи още около 10 години, докато инфраструктурата на електромобилите се развие достатъчно”, счита ръководителят на Сбербанк.

“Когато седнах за пръв път в автомобил Тесла, аз осъзнах, че това бъдеще, за съжаление, е дошло по-рано, отколкото очаквахме”, добавил Греф.