Граждани на Русия са се обърнали към ООН и Съвета на Европа

В Москва са събрани подписи с Oбръщение към ООН, ОБСЕ и Съвета на Европа с искане за независимо международно разследване на трагедията в Одеса и съд за виновните. Обръщението са подписали почти 40 000 души.

Сред подписалите Обръщението са – първата в света жена космонавт Валентина Терешкова, народните артисти на Русия Йосиф Кобзон, Лев Лещенко, Василий Лановой и други известни хора.

Събраните подписи вече са изпратени на адрес на Генералния секретар на ООН Пан Ги Мун, Генералния секретар на Европейския Съвет Турбьорн Ягланд, в Европейския съвет по правата на човека и Съда в Страсбург.

В приложеното към Обръщението писмо, депутатът Валентина Швецова, съпредседателят на организацията „Народная сеть памяти“, президентът на Академията на военните науки в Русия, Махмут Гареев, ректорът на МГЮА Виктор Блажеев, пишат: „В своето справедливо искане за разследване и съд за виновниците на трагедията ние изхождаме от това, че всеки изгубен в резултат на насилие човешки живот е удар по нравственото устройство на света. Обаче, злото ще се умножава, а трагедиите ще се повтарят, ако не им се дадат своевременно правна и нравствена оценка“.

Напомняме, в Одесса на 2 май станаха кървави безредици, по време на които, изпратените от Киев войници на „Десния сектор“ и така наречената „самоотбрана на Майдана“ запалиха Дома на профсъюзите и палатковия лагер, разположен на Куликово поле, където гражданите на Одеса събираха подписи за федерализация на Украйна и държавен статут на руския език. При размириците загинаха 48 души и над 200 получиха ранение.

Редица украински политици заявяваха, че киевските власти преднамерено занижават броя на жертвите, който може да превишава 100 души…

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Rossiyane-obratilis%27-v-OON-i-Sovet-Evropy-16709