Градове в Крим се интересуват от български и австрийски опит

Феодосия и Евпатория, които се намират на Кримския полуостров, планират през ноември да установят дружески отношения с два града от Австрия и България.

Това пише в понеделник вестник „Известия“. Руското издание се позовава на Георгий МУрадов, който е постоянен представител на Крим при президента на Русия.

Той не уточнява кои точно градове ще се побратимяват с кримските. „Интересува ни опитът на задграничните градове при решаването на проблемите, свързани с жилищно-комуналните стопанства, енергетиката или развитието на пътната мрежа.

Заинтересовани сме от укрепване на културните и хуманитарни връзки. Още повече, подобни споразумения привличат инвестиции от бизнес общностите на чуждите страни“, казва Мурадов пред „Известия“.

Според главата на Крим Сергей Аксьонов аналогични протоколи в перспектива може да бъдат подписани с френски и италиански общини, съответните преговори ще се проведат и по време на конференции.

След като Крим бе присъединен към Руската федерация през 2014 година има вече поредица от споразумения между Симферопол, гръцкия Александруполис, италианския Падуа; между Феодосия и Аспропиргос (Гърция), Ялта и Ровито (Италия), Керч и италианската провинция Реджо Калабрия.

Източник: БГНЕС/ТАСС