Горбачов: Путин защитава интересите на Русия повече от който и да е

Последният съветски лидер Михаил Горбачов ще защити позицията на руския президент Владимир Путин по украинската криза и ще разкритикува американската намеса пред германския канцлер Ангела Меркел. Това се очаква да стане по време на церемониите по повод 25-тата годишнина от падането на Берлинската стена, предаде AFP.

„Ще защитавам твърдо Русия и президента на Русия Владимир Путин по време на политическия форум, който ще се състои в неделя в Берлин“, каза Горбачов.

През годините Горбачов няколко пъти се е изказвал критично за настоящия руския президент и даже го призова да се оттегли, защото се е изчерпал. „Напълно съм убеден, че Путин защитава интересите на Русия повече от който и да е. В неговата политика, разбира се, има неща, които може да се критикуват, но не искам да го правя и не искам някой друг да отправя такива критики“, добави бившият съветски лидер.

„След разпада на СССР Русия създаде нови връзки и структури на сътрудничество. Всичко вървеше добре, но това не се нравеше на всички в САЩ. Те имат други планове. Трябва им друг контекст, който да позволи да се намесват навсякъде. Дали тази намеса е добра, или лоша, това не ги интересува. Това, от което се интересуват, е възможността да се месят“, каза лауреатът на Нобеловата награда за мир.

„Твърдо убеден съм, че проблемът с Украйна е само претекст, използван от САЩ да се меси в делата на другите страни“, заключи Горбачов.