Горбачов призова Путин и Обама да помогнат на Украйна

Михаил Горбачов се обърна с открито писмо към президентите на Русия и САЩ Владимир Путни и Барак Обама, в което ги призова да направят решителна крачка, за да помогнат на Украйна да се върне към пътя на мирно развитие.

С писмото си Горбачов подкрепи обръщението на Лев Панамарьов – лидер на движението „За човешки права“, в което той апелира двамата световни ръководители да станат инициатори на преговори в Украйна, чрез които незабавно да се постигне прекратяване на насилието и да се предотвратят масови кръвопролития.

„Изцяло и напълно поддържам този призив – заявява Михаил Горбачов. – Уверен съм, че е по силите ви да постигнете тази цел. Враждуващите страни трябва да седнат на масата за преговори“.

Сега се чуват взаимни обвинения, продължава Горбачов. „За изострянето на положението в Украйна се търсят виновници в Русия, на Запад, в украинските властови структури и в редиците на опозицията. Това само усложнява обстановката. Сега не е време да се занимаваме с разследвания. Главното е да се спре тази изключително опасна ескалация“, категоричен е той.

Невъзможно е да не се види, че ходът на събитията в Киев заплашва не само Украйна и нейните съседи, но Европа и целия свят. Аз, както мнозина в Русия, приемам много близо до сърцето си всичко, което се случва в Украйна. Не мога да си представя, че там ще се стигне до разкол в нацията, до разцепление на обществото.

Тази тревога е разбираема – Русия и Украйна векове наред са били много близки. Става дума не само за историческите връзки, но и за близки роднински връзки между хората, обяснява идеологът на перестройката. И дава пример, че неговата майка също е украинка, а баща му руснак. „Можем да говорим за кръвни връзки между нашите хора, нашите народи, нашите стани“, изтъква Горбачов.

„Не бива да допуснем украинци да воюват с украинци. Това е страшен абсурд. Но обстановката очевидно приема такъм характер, че без помощта и съдействието на авторитетни представители на нашите две страни може да се стигне до катастрофа“, предупреждава той.

Преди ден лидерът на Движение „За човешки права“ изпрати в посолството на САЩ в Москва и администрацията на руския президент обръщение в подобен дух към двамата държавни глави да станат посредници за овладяването на украинската криза и предотвратяване на кръвопролитията.

В него той предупреждава, че една евентуална гражданска война в Киев ще бъде абсолютна катастрофа за Европа и целия съвременен свят. „Необходимо е незабавно да окажете съдействие за прекратяване на насилието, предотвратяване на кръвопролитията и приемане на мораториум върху спорните политически решения“, писа Лев Панамарьов на Путин и Обама..