Горбачов настоя САЩ и ЕС да размразят отношенията си с Русия

Последният ръководител на СССР Михаил Горбачов призова САЩ и Европейския съюз да „размразят“ отношенията си с Русия въпреки напрежението, предизвикано от конфликта в Украйна, съобщава агенция „Франс прес“.

83-годишният Горбачов заявява в статия, публикувана в официозния ежедневник „Российская газета“, че украинската криза е довела до това, Западът не само да налага санкции срещу Русия, но също така да прекрати сътрудничеството с нея по широк кръг глобални въпроси – от борбата срещу тероризма до климатичните промени и епидемичните заболявания.

„Ние трябва спешно да размразим отношенията“, пише Горбачов, като предлага лидерите на Русия и САЩ да помислят относно провеждането на среща на върха, на която да бъдат обсъдени широк кръг проблеми без предварителни условия. Според него подобна среща на върха трябва да бъде проведена и между Русия и ЕС.

Русия и САЩ носят специална отговорност, посочва Горбачов и допълва, че когато те бягат от нея, последиците за света са ужасяващи.

По думите му, и двете страни трябва да отстъпят от идеологическите си позиции.

„Не трябва да се страхуваме, че някой ще изгуби авторитет или че някой ще спечели пропагандна победа. Всичко това трябва да е част от миналото. Трябва да мислим за бъдещето“, посочва Горбачов.

Той предупреди, че настоящите международни усилия за разрешаване на украинската криза били неравни с опасността, която застрашава всички ни. Според него и двете страни в украинския конфликт нарушавали примирието, и двете страни били виновни за използването на особено опасни видове оръжие и за нарушаване на човешките права.

„Война до победен край е невъзможна. Време е да я спрем!“, настоява Горбачов.

Той допълни, че преговорите за прекратяване на конфликта трябва да се основават на мирното споразумение в Минск през септември, въпреки че то не успя да спре боевете.

Припомняме, Горбачов подкрепи анексирането на Крим от Русия, като заяви, че Русия е била права да поправи историческа грешка на СССР с предоставянето му на Украйна и че „то трябва да бъде приветствано, а не да се налагат санкции заради него“./Нюзбг