Горбачов видя в действията на НАТО стъпки към подготовка за война

Решенията на варшавската среща на върха на НАТО свидетелстват, че алиансът прави крачка от студена война към подготовка на реална война, смята бившият генерален секретар и първи и последен президент на СССР Михаил Горбачов.

„НАТО започна подготовка към прерастване на Студената война в гореща“, заяви той за „Интерфакс“.

„От цялата риторика във Варшава просто лъха на стремеж едва ли не да се обяви война на Русия. Те само говорят за отбрана, а фактически извършват подготовка за настъпателни действия“, подчерта Горбачов.

Според думите му приетите във Варшава решения въвличат Русия в растящо противопоставяне. „Членовете на НАТО се опитват да си дадат вид, че от нищо не ги е страх и това е много подозрително, така те се опитват да въвлекат и нас, и целия свят в още по-голямо противопоставяне“, посочи Горбачов.

Екс-президентът на СССР смята, че международната общност трябва да положи максимални усилия, за да спре пътя към война.

„Разбира се, Русия трябва да продължи линията на защита, необходимо е да се спре този ужасен процес. Всички народи, ООН, Съветът за сигурност на ООН са длъжни много остро да реагират, за да спрат случващото се. В този процес трябва да се включат опитни политици и военни, които добре разбират, че всичко това може да излезе изпод контрол. Народите трябва да спрат пътя към войната, никой не трябва да си играе на усложняване на международната обстановка, тласкайки света към гореща война“, каза още Горбачов.

Според него решенията, взети във Варшава, предизвикват усложняване на международната обстановка и едновременно с това отразяват стремежа да се провокира Русия към твърди ответни мерки.