Гоненията на православни в Украйна продължават

Във Велика сряда след половин година противопоставяне, в деня, когато православните християни споменават предателството на Юда спрямо Христос, представители на така наречената “Киевска патриаршия“ (отцепила се от Украинската Православна Църква на Московската патриаршия), превзеха още един православен храм на Ровенска епархия в Украйна, съобщи официалният сайт на УПЦ на МП, цитиран от РИА Новости.

Конфликтът около църквата в с. Птича продължава от ноември 2014 година. Тогава разколниците направиха опит да превземат църквата със сила, при това едва два дни след подписването с УПЦ на меморандум, в който се упоменава, че „всички православни църкви в Ровенска област осъждат разпалването на междурелигиозна вражда и превземането на храмове, собственост на едно вероизповедание от организации с друго вероизповедание“. Заради нарушението на споразуменията от страна на разколниците, двама йерарси, подписали документа с непризнатата от световното православие “църква“, искат оттеглят подписите си.

„Във Велика сряда неизвестни махнаха катинарите на Свето-Успенската църква в с. Птича. След това храмът бе превзет от представители на “Киевската патриаршия“… Ситуацията с този храм за пореден път доказва, че всички преговори с ръководителите на “Киевската патриаршия“ за мирно обединение на украинското православие в името на единството на Украйна, са върхът на кощунството“, се казва в съобщението.

На този фон депутатите от областния съвет в Тернопол приеха обръщението към ръководството на киевската хунта с искане да се отнеме на УПЦ на МП Почаевска Свето-Успенска лавра. Депутатите поясниха, че са приели това решение, защото според тях „Лаврата се превръща в огнище на антиукраинството, а УПЦ на Московската Патриаршия се опитва да русифицира украинския народ“.