Голямата награда на GRAND DANCE ACADEMY  замина за  Япония

С изключителен успех и рекордно международно присъствие приключи Втората международна танцово-балетна академия GRAND DANCE ACADEMY, която се проведе в прекрасните условия на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“.

Японската танцова формация „Dance world made in Takane“ спечели Голямата награда на Академията, а миналогодишната носителка на Гран При – Ивана Харизанова, тази година спечели първо място в категория Класически танц, възраст 12-14 години и получи специалната награда на СОК „Камчия“ – ваучер за 14 дневно гостуване в рамките на танцовата академия през 2018 г.

Момичетата от Страната на изгряващото слънце, които бяха  сред участниците в GRAND DANCE ACADEMY, организирана от Музикално-продуцентска компания „Жокер Медия“, Московската държавна академия по хореография и СОК „Камчия“ ЕАД, под патронажа на Министерството на културата на Република България, и с подкрепата на РОССАТОМ и РОССЪТРУДНИЧЕСТВО и Тимбарк България, плениха присъстващите в залата с уникалното вплитане на елементи от акробатиката в танцовите си изпълнения. Председателят на журито – проф. Марина Леонова – ректор на Московската държавна академия по хореография, връчи и сертификати, с които даде възможност за обучение и стажуване в най-престижното висше учебно заведения по хореография в руската столица на: Веселина Илиева (България), Ева Грицак (Украйна), Ивелина Николова (България), Зорница Ценовска (България) и Моника Янебова (Чехия).

В продължение на две седмици деца от 8 до 18 години от Русия, Украйна, Австралия, Обединените Арабски Емирства, Ливан, Япония, Чехия, Гърция, Турция и България участваха в майсторски класове, водени от най-добрите световни балетмайстори и преподаватели по балет от Академията на „Большой театр“. Специално за всички тях, за да покажат прецизността в детайлите на това изящно изкуство се включиха Елена Андриенко- Прима-балерина на Болшой театър и Заслужена артистка на Русия, Доцент в катедрата по балетно изкуство в Държавен Институт за театрално изкуство, Москва; Вадим Писарев- Народен артист на Украйна. Художествен ръководител на Държавния Академичен театър за опера и балет „А.Б.Соловьяненко“ в град Донецк, основател и ръководител на Международния фестивал „Звезди на световния балет“ и Владимир Малахов –директор на балета на Берлинската Щаатсопер.

През последната седмица протече и фестивалната част, в която участниците се състезаваха в категориите –  класически, съвременен и традиционен балет.

Първенците в съответните категории са:

Класически танц от 8-11 години, първо място – Веселина Илиева (България)

Класически танц от 12-14 години, първо място – Ивана Харизанова (България)

Класически танц от 15-18 години, първо място – Татьяна Мазняк (Украйна)

Класически танц – ансамбли – формации клас 1 и клас 2 от представители на Академията на Большой театър (Русия)

Категория съвременен танц от 8-11 г., първо място – Маргарита Тюшева (Русия).

Категория съвременен танц от 12-14 г, първо място – Альона Фонарева (Русия)

Категория съвременен танц от 15-18 г., първо място  – Алп Азганарикян (Турция)

Категория характерен/фолклорен танц от 8-13 г, първо място –  Ирена Харизанова (България)

Категория характерен/фолклорен танц от 14-18 г., трето място –  балет „Фантазия“ – Обединени Арабски Емирства.

„Идеята на фестивала е уникална. Само в САЩ и България се провеждат подобни предварителни майсторски класове“, коментира президентът на „Жокер Медиа“ Ованес Мелик Пашаев. По време на награждаването той връчи ваучери за обучение и участие в Grand Dance Academy 2018 на две от младите балерини  – Маргарита Тюшева (Русия) и Ивелина Николова (България), като не пропусна да  благодари сърдечно за отличната организация и провеждане на фестивала на СОК „Камчия“ и на екипа си.

Наградата на Министерството на културата на България спечели 10-годишната Ирена Харизанова за впечатляващото изпълнение на българския северняшки народен танц, като за това си участие тя получи награда и на Фериботен комплекс Оряхово.

Представителят на Россътрудничество за България, Павел Журавльов награди танцовите формации от Обединените арабски емирства и Ливан, а 8-годишната Ема Митрева получи покана за отдих в лагер за даровити деца в Русия.

Елика-Елеватор предоставиха своите награди на Ивана Харизанова (България) и Альона Форарева (Русия).

Награждаването бе последвано от Гала концерт на призьорите в GRAND DANCE ACADEMY, който се превърна в празник на изяществото и красотата.

Всички артисти показаха изключително висока класа на изпълненията си и завладяха сърцата с майсторското съчетание на красота и грация със сила и издръжливост и споделиха:

Всички с нетърпение очакваме следващото издание на GRAND DANCE ACADEMY!