Гойкович: Сърбия никога няма да въведе санкции срещу Русия

Въпреки стратегическото решение на Сърбия да се присъедини към Евросъюза, страната няма да се откаже от развитието на отношенията си с Русия и никога няма да въведе санкции срещу нея. Това заяви председателят на сръбския парламент Мая Гойкович, предаде РИА Новости.

По-рано представители на ЕС поискаха от Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Русия, ако иска да бъде част от Евросъюза. Сръбският премиер Александър Вучич коментира това заявление, като потвърди, че Сърбия се стреми към членство в Европейския съюз, но няма да въведе санкции срещу Русия.

„Нашето стратегическо решение (за присъединяване към ЕС) не е и няма да бъде пречка за бъдещото развитие на братските ни отношения с Русия. Сърбия никога няма да въведе санкции срещу Русия, защото санкциите никога на никого не са донесли нещо добро и не могат да помогнат за разрешаването на проблемите”, каза Гойкович.

Според нея, в Сърбия добре знаят, че от санкциите винаги страда най-вече народа. „И ние знаем, че за разрешаването на този проблем и необходим единствено и само диалог”, допълни Гойкович.

Делегацията на сръбския парламент в понеделник посети Москва. Преди изказването си Гойкович се срещна с говорителя на руския парламент Сергей Наришкин, който отбеляза, че Русия с уважение и благодарност се отнася към позицията на Сърбия, която не се поддаде на натиска, оказван от Брюксел и Вашингтон. Наришкин също така подчерта, че сътрудничеството между Русия и Сърбия е на стратегическо ниво в редица направления.