Гойкович в Москва призова за прекратяване на разпространението на неонацизма

Председателят на сръбския парламент Мая Гойкович счита, че е необходимо да се окаже съпротива на засилването на идеологиите на неонацизма и екстремизма в Европа.

Делегацията на сръбския парламент е на посещение в Москва в понеделник.

„Днес Европа се сблъсква с големи предизвикателства. Трябва да се окаже решителна съпротива срещу засилването на идеологията на неонацизма и екстремизма. Милионите жертви във Втората световна война предупреждават за това. Неонацизмът представлява заплаха за идеите на съвременна Европа: идеите за свободата, човешкото достойнство, равенството, толерантността и човешките права”, каза Гойкович пред руския парламент.

Преди това представителят на сръбския парламент се срещна с говорителя на руската Държавна дума Сергей Наришкин. Той отбеляза, че Русия с уважение и благодарност се отнася към позицията на Сърбия, която не се поддаде на натиска, оказван от Брюксел и Вашингтон. Наришкин също така подчерта, че сътрудничеството между Русия и Сърбия е на стратегическо ниво в редица направления.

Говорителят на руския парламент отбеляза, че „в условията на очевидна криза на доверие в Европа” това е особено важно. „Русия и Сърбия винаги са били и продължават да се застъпват за съблюдаването на нормите на международното право”, каза той като допълни, че е необходимо да бъдат направени всички усилия за осигуряването на безопасността и спокойствието в Европа.

В средата на ноември на заседание на Генералната асамблея на ООН бе приета резолюцията „Борба с героизирането на нацизма, неонацизма и други видове практика, които допринасят за ескалиране на съвременните форми на расизъм, расова дискриминация, ксенофобия и свързаната с тях нетърпимост”. Документът бе представен на Русия и бе подкрепен от 115 от общо 193 страни в ООН. Против приемането на тази резолюция се обявиха САЩ, Канада и Украйна, а 55 делегации, по-конкретно от страните от ЕС, се въздържаха.

Наришкин по-рано заяви, че отказът на европейските страни да гласуват в ООН за приемането на резолюцията, осъждаща героизирането на нацизма, е предизвикал учудване, а гласуването на Украйна против този документ той определи като кощунство.