Говорителката на МВнР в Москва реагира на новите санкции на Обама срещу Русия

Официалната представителка на руското Министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова реагира подигравателно на решението на американската администрация да засили санкциите срещу Русия. В публикацията под заглавие „Obama’s Coming Out“ Захарова написа в профила си във „Фейсбук“ следното:

„Говорехме за това няколко години подред: хората, обитаващи 8 години Белия дом – това не е Администрация, това е група външнополитически неудачници, озлобени и ограничени. Днес Обама призна това официално. Най-удивителното е, че като не успя да впише в историята на президентството си никакви постижения на международната арена, нобеловият лауреат се изхитри да сложи вместо елегантна точка мазно петно.

От тази група е жалко само за Кери (Джон Кери, дипломат номер едно във втория мандат на Обама, бел.ред.). Той не беше съюзник. Но се стараеше да бъде професионалист и да запази човешкото достойнство. С него четири години се подиграваха неговите колеги, подвеждаха го и не му даваха да работи. Не дай Боже на нито един държавен секретар да изтърпи това, което му се наложи да изпита той.

Господин Кери, в този тежък за Съединените щати момент Вие ще разрешите да Ви изкажа думи на солидарност – Вие правехте всичко възможно, за да не допуснете външнополитически колапс на Вашата страна. Днес Америка, американският народ бяха унижени от собствения си президент. Не от международни терористи, не от войските на противника. Този път плесница на Вашингтон удари неговият стопанин като увеличи максимално количеството на спешните дела за идващия тим (новата администрация на Доналд Тръмп, бел.ред.).

Комплексни трябва да бъдат стъпките в Близкия изток, а не отмъщението. Това е всичко, завеса. Глупавият спектакъл свърши. Целият свят, от партера до галерията, наблюдава съкрушителният удар по престижа на Америка и нейното лидерство, нанесен от Барак Обама и неговия малограмотен външнополитически отбор, разкрил на света своята главна тайна – изключителността бе маскировка на безпомощността. И никакъв враг на САЩ не можеше да направи по-лошо”.

Захарова добавя, че официални заявления, контрамерки и повече ще има през следващия ден.

Още преди тази реакция във „Фейсбук“, Захарова бе отправила предупреждения на сайта на ведомството, че: „Ако Вашингтон предприеме нови враждебни стъпки, ще им бъде отговорено… всички действия срещу руските дипломатически мисии в САЩ ще бъдат приложени незабавно върху американските дипломати в Русия“. В изказването си тя подчерта и че обвиненията за хакерски атаки от страна на Русия са само опит „администрацията на Обама да оправдае провала си”.
Източник: БГНЕС