"Гласът на Русия" транслира пресконференцията на Владимир Путин

Имало ли е писменост в Русия преди приемането на християнството?

Започна голямата пресконференция на президента на Русия Владимир Путин. Тази година за мероприятието са акредитирани над 1300 журналисти.

За държавния ръководител това е вече деветата среща в подобен формат. И, изхождайки от опита на миналите години, може да се каже, че днес ще прозвучат най-различни въпроси: ще бъде засегнато най-актуалното от вътрешната и външната политика, от социалната сфера и икономиката.

Подобни срещи с журналистите получиха неофициалното название „голямата пресконференция”. Те отчитат резултатите на политическата година. Президентът не ограничава журналистите нито по теми на задаваните въпроси, нито по време за общуване. Предишната пресконференция се състоя на 20 декември 2012 година и продължи 4 часа и 30 минути.

  • Руският президент Владимир Путин завърши пресконференцията, която продължи 4 часа. За това време той отговори на десетки въпроси на руски и чуждестранни медии. Президентът обясни намаляването на цените на природния газ за Украйна, говори за икономическата ситуация в страната, за амнистията, както и актуалните международни проблеми. Държавният глава провежда подобна мащабна пресконференция по резултатите от годината за девети път.
  • „В някои страни от ЕС, все още съществува понятие като „негражданин” – лишен от права и свободи, ние смятаме, че това не е нормално и ще продължим да се борим за равенство на правата”, – каза Путин. „Това се отнася за всички държави, но това не означава, че ние смятаме да размахваме оръжие и да изпращаме някъде войски”, – каза президентът. „Също така, не може да става и дума за влизане на руски войски в Украйна”, – каза Путин.
  • Путин: Не ни е безразлично положението на нашите сънародници в чужбина.

    7

    Фото: РИА Новости

  • Президентът на Русия Владимир Путин смята новите санкции против Иран, обявени от Конгреса на САЩ, за контрапродуктивни. Той каза това днес на голямата пресконференция.„Нищо хубаво от гледна точка на договореността от окончателен характер за уреждане на ядрения проблем на Иран това няма да даде” – каза Владимир Путин. „Иранският народ и иранската държава се нуждаят от възможност да развиват високи технологии с мирен характер, в това число в ядрената сфера” – заяви президентът. Освен това, държавният ръководител разказа, че ще се възползва от поканата на Техеран да посети Иран, съобщава кореспондент на „Гласът на Русия“.
  • „Онези, които сега активно лансират идеите, свързани с подписването на споразумението с Европейския съюз, до неотдавна бяха на власт в Украйна. Защо по-рано не направиха това, за което се обявяват днес?” – каза президентът. Владимир Путин изтъкна, че „при всички положения Русия ще развива сътрудничество с Украйна в онзи формат и обем, които са приемливи за украинския народ”.
  • Путин: Протестите в Киев са предизвикани от вътрешнополитическата борба в Украйна, а не от въпроса – да се подписва или не споразумението за асоцииране с Европейския съюз
  • „Русия може да се гордее с работата си на световната арена, с позицията си, основана върху базовите принципи на международното право”.
  • Президентът привлече вниманието към това, че резултатите в тези въпроси биха били невъзможни „без съвместна работа с американските, европейските и китайските приятели, на които сме им много благодарни”.
  • Путин: Русия направи „съществен принос в уреждането на острите многогодишни международни проблеми”, в това число свързани със Сирия и иранската ядрена програма.

    4

    © Скрийншот: Вести.Ru

  • „Не изключвам, че активистите на този кораб са имали поръчка да провалят овладяването от Русия на арктическия шелф. За нас това е сериозна работа”.
  • „Относно шумотевицата около кораба «Arctic Sunrise», не съм я вдигал аз, тя е вдигната от медиите, насърчавани от нарушители на закона” – заяви Владимир Путин.
  • „Положително се отнасям към онези, които се занимават със защита на природата, но е недопустимо от това да се прави пиар” – каза президентът на Русия Владимир Путин в отговор на въпрос относно личното му отношение към активистите на „Грийнпийс“.
  • „Но бих се въздържал и няма да соча броя медали и точки. Нашите спортисти трябва да проявят мъжество и характер”.
  • „Разбира се, чакаме и победи от нашите спортисти” – добави президентът.

    3

    Фото: РИА Новости

  • Отговаряйки на въпрос на журналистите – на какви резултати разчита Русия на Олимпиадата в Сочи? – президентът на Русия Владимир Путин заяви, че мисията на Русия, като стопанка, е преди всичко да донесе радост на всички запалянковци от всички страни.
  • „Той (Сноудън – ред.) си има собствени представи за живота, не крия, че той ми е интересен. Мисля, че той промени много неща в гласите на западните политици. Млад, интересен човек. Но той има своя работа, аз имам своя. Дадохме му възможност да живее у нас, но не искаме да се занимаваме с антиамериканска пропаганда. В оперативен план не работим с него и никога не сме работили”.
  • „Не съм запознат с Едуард Сноудън и никога не съм се срещал с него”
  • „Русия е страна с древна и дълбока култура. Длъжни сме да обръщаме вниманието си на традиционните руски ценности, без които обществото деградира, длъжни сме да се върнем към тях и на тази основа да се движим напред. Това е консервативен подход, но той не пречи на развитието“
  • 2

    © Скрийншот:Вести.Ru

    „Нямам намерение да критикувам западните ценности, за мен е важно да защитя гражданите на Русия от доста агресивното поведение на някои социални групи, които, според мен, не просто се държат както им се иска, в целенасочено натрапват на други позицията си”

  • Разполагането на обекти на ЕвроПРО създава реална опасност за Русия и нашата страна е просто принудена някак да реагира на това положение, каза днес президентът на Русия Владимир Путин на голямата пресконференция. Един от вариантите на възможния отговор е разгръщането на оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер” в Калининградска област, каза президентът. „Но „Искандер” не е единственият начин за защита и реакция, това е само един от възможните отговори. Макар че в своя сегмент това е едно от най-ефикасните оръжия в света” – подчерта Владимир Путин.
  • Причина на приемането на решение за преференции за газа за Киев и влагане на средства от Фонда за национално благосъстояние в украински еврооблигации стана желанието да се помогне на братската страна и братския народ в сложното положение, каза днес президентът на Русия Владимир Путин на голямата пресконференция.� Скриншот:Вести.Ru

    © Скрийншот:Вести.Ru

    „Днес виждаме, че Украйна е в тежко положение – и икономическо, и политическо. Ако наистина говорим, че това е братски народ, тогава сме длъжни да постъпваме като близки роднини, и да го подкрепим в сложната ситуация” – каза Владимир Путин. Освен това, президентът изтъкна, че трети страни не бива да се намесват в отношенията между Русия и Украйна ида диктуват свои условия, по които тези отношения следва да се развиват.

.