Главнокомандващият ВМС на САЩ: Русия и Китай отправиха предизвикателство на американския флот

Главнокомандващият ВМС на САЩ Джон Ричардсън публикува план за действие, който трябва да определи стратегията на американския флот за запазване на превъзходство в моретата.

В документа, озаглавен „Проект за поддържане на военноморското превъзходство“ се отбелязва, че за първи път през последните 25 години ВМС на САЩ се сблъскват със съперничество в лицето на други големи държави.

„Русия и Китай са усъвършенствали военните си възможности, които им позволяват да действат в качеството си на световни сили. Целите им са подкрепени от нарастващия арсенал от модерни бойни средства, много от които са насочени към уязвимите ни места“, посочва адмирал Ричардсън.

„Те продължават да разработват и да доставят на войските си компютъризирано оръжие – както кинетично, така и некинетично – с увеличен диапазон на действие, точност и разрушителна сила“, се казва в документа.

Според Ричардсън руският военноморски флот действа редовно, особено в тези региони на света, където „той не се забелязваше в продължение на две десетилетия“. Китайският флот също разширява присъствието си в световен мащаб, отбелязва адмиралът. Освен това той посочва бюджетните ограничения, които не позволяват (на САЩ) да „си купят изход от трудното положение, с което са се сблъскали“.

За поддържането на превъзходството в моретата Ричардсън предлага действие в четири направления. Първо той посочва нуждата от укрепване на военноморската мощ на САЩ, включително чрез модернизиране на стратегически подводници, развиване на средствата за водене на информационна война и създаване на нови оръжейни системи. Второ, по думите му, трябва да се постигнат високи темпове на обучение на всички нива. Трето, той предлага да се обърне специално внимание на мотивацията на кадровия състав и четвърто, да се засили сътрудничеството с партньорите на ВМС на САЩ.

В заключение адмирал Ричардсън подчертава, че ВМС на САЩ ще останат „най-добрия военноморски флот в света“, само ако всяка минута се борят за превъзходството си. „Съперниците ни са се концентрирали върху това да вземат лидерството, но ние трябва да ускорим темпото и да им попречим. Превъзходството е минимално, но има решаващо значение“, отбелязва той.