Главнокомандващият ВКС на РФ: Сваленият руски Су-24 не е преминавал въздушното пространство на Турция, турският самолет е навлязъл в територията на Сирия

Предоставените в петък от главнокомандващия Въздушно-космическите сили (ВКС) на РФ генерал-полковник Виктор Бондарев данни свидетелстват за това, че сваленият от турски изтребител F-16 руски бомбардировач Су-24 не е преминавал въздушното пространство на Турция. Нещо повече, според Бондарев, турският самолет е навлязъл в територията на Сирия, а насочването срещу целта се е осъществявало от земята.

Във вторник в Сирия претърпя катастрофа руски бомбардировач Су-24. Президентът на РФ Владимир Путин съобщи, че самолетът е бил свален от ракета „въздух-въздух“ от турски изтребител F-16 над сирийска територия и е паднал в Сирия на четири километра от границата с Турция. Руският президент нарече това „удар в гърба“ от страна на съучастниците на терористите.

Начинът на навлизането на F-16 в зоната на изстрелването на ракетата свидетелства за насочването на изтребителя от наземен пункт за управление, заяви Бондарев пред журналисти. Както отбеляза главнокомандващият, действията на турския самолет след изстрелването на ракетите над територията на Сирия – форсирано обръщане със снишаване и преминаване под долната граница на зоната за откриване на средства за ПВО – също говори за вероломност и предварително планиране на действията на турския екипаж.

Бондарев подчерта, че докато руския Су-24М не е нарушавал границата на Турция, то турският F-16 се е намирал във въздушното пространство на Сирия. „Съгласно материалите за обективен контрол на средствата за ПВО, турският самолет се е намирал във въздушното пространство на Сирия 40 секунди и е навлязъл в територията й на 2 километра, а руският бомбардировач не е нарушавал държавната граница на Турция“, заяви Бондарев.

„След сближаването на турския изтребител със самолета Су-24М на разстояние, равно на далечината за изстрелване на ракетата (5-7 км), което свидетелства за местонахождението на самолета F-16 над територията на Сирия, изтребителят е изпълнил рязка маневра надясно със снишаване и е изчезнал от екрана за индикатора на въздушната обстановка“, подчерта главнокомандващият ВКС на РФ.

Изстрелването на ракетата от F-16 е потвърдил екипажът на втория Су-24, който е „наблюдавал вляво горенето и белия дим, за което е доложил в ефир на ръководителя на полетите“, каза Бондарев.

По думите на главнокомандващия, F-16 са устроили в небето засада за Су-24М, тъй като не би им стигнало времето за излитане от най-близкото турско летище „Диарбекир“. „Резултатите от обективния контрол на РЛС на Сирия потвърждават наличието във въздуха на два F-16c в зоната на дежурство от 9:11 ч. до 10:26 ч. в продължение на 1 час и 15 минути на височина 2,4 хил. метра, което говори за предварително планирана акция…“, каза още Бондарев.

Той добави, че Су-24М се е намирал в зоната на обзор на РЛС на ВВС на Турция в продължение на 34 минути. Излитането от летище „Хмеймим“ е било в 09:42 ч. московско време. 10 минути след това Су-24М е влязъл и „34 минути се е намирал в зоната на обзор на радиолокационните средства на ВВС на Турция“, отбеляза Бондарев.

Според него, руският Су-24М е бил свален веднага след като е атакувал терористите в Сирия, които се намирали на не по-малко от 5,5 км от турската граница.

Средствата за контрол на руската авиобаза в Сирия и съседният самолет не са регистрирали нито едно предупреждение от страна на турския изтребител F-16. „Средствата за обективен контрол на летище „Хмеймим“ и водещият самолет не са регистрирали нито едно търсене от екипажа на турския самолет към нашите пилоти в уговорената по-рано честота“, заяви Бондарев.

По думите му, издирвателно-спасителната операция за евакуирането на оцелелия пилот на Су-24 е била проведена точно и гладко. „Искам да изразя благодарност към всички участници за точните, съгласувани действия, издръжливостта и хладнокръвието, проявени в трудната обстановка, през нощта, в обкръжението на терористите, довели до благополучното връщане на пилота на летището“, каза Бондарев.

Веднага щом капитан Константин Мурахтин се озовал в безопасност, в района, където е бил издирван от терористите и още няколко “добре оборудвани и екипирани“ групи, „бяха нанесени повече от масирани, поразителни удари от нашите бомбардировачи“, подчерта Бондарев.

В четвъртък официалният представител на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви, че в района, където е бил спасен Мурахтин са действали „терористи и други тайни групи“.

Както разказа в петък Бондарев, видеооператорът на земята е знаел времето и мястото на нападението на Су-24 и го е снимал от място, контролирано от терористите от Северен Кавказ и бившите съветски републики. „Ракурсът на видеото позволява да се определи възможното му местонахождение. То се намира на територия, контролирана от радикални терористични групировки от Северен Кавказ и бившите републики от СССР. Операторът е знаел времето и мястото, от което могат да бъдат направени ексклузивните кадри“, заяви Бондарев пред журналисти.

По думите му, изненадваща е била и готовността на турските медии за отразяването на инцидента. Ударът на ракетата „въздух-въздух“ е осъществен от пилота на самолет F-16 от ВВС на Турция в 10:24 ч. и само час и половина след това видеото с падането на самолета вече е било качено в Youtube от частна турска телекомпания.

„Оперативната поява на бандата от терористи на мястото на приземяването на пилота и публикуването на видеото с информация за произшествието в интернет час и половина след това свидетелстват за своевременното информиране на терористите за подготвяната провокация, за да бъде тя документирана на видео и дадените материали да бъдат публикувани в социалните мрежи в интернет“, добави главнокомандващият.

Характеризирайки действията на военното ръководство на Турция като цяло, Бондарев отбеляза, че то „е нарушило грубо всички международни закони за реда на действие при охрана на държавната граница във въздушното пространство“.

Той също така обърна внимание на това, че от турска страна след трагедията не е последвало нито извинение, нито предложение за помощ при издирването и евакуирането на екипажа. При това, съгласно споразумението със САЩ, на американските военни своевременно е била предадена информация за района, в който са действали двойката бомбардировачи Су-24.

„Затова изявленията на различни официални лица на Турция за това, че не са знаели чий е самолетът, предизвикват недоумение“, подчерта Бондарев.

Той съобщи, че министерството на отбраната на РФ ще окаже цялата необходима помощ на роднините и близките на геройски загиналите в Сирия руски военни. „Искам да изразя дълбоките си съболезнования на роднините и близките на подполковник Олег Пешков и редник Александър Позинич, който загина, спасявайки екипажа ни. Ние няма да изоставим семействата на своите приятели и ще им окажем цялата необходима помощ“, заяви главнокомандващият.

Неслучайно съвпадение

Руският външен министър Сергей Лавров обърна внимание на това, че инцидентът се случи след като ВКС на РФ започнаха да бомбардират в Сирия цистерните на терористите, превозващи краден петрол.

„Разбира се, едва ли е просто съвпадение, че след това нашите турски съседи започнаха да се държат прекалено нервно, меко казано“, отбеляза Лавров на пресконференция след преговорите със сирийския външен министър Уалид Муалем.

„За начина, по който те внимателно пазят информацията за незаконните си сделки, говори арестът на най-малко двама турски журналисти, направили репортаж за нелегалните доставки на оръжие от турска територия на терористите от ИДИЛ“, заяви руският външен министър.